10 frågor till Elin Östlund
Löparguider

10 frågor till Elin Östlund

Sveriges snabbaste kvinnliga sprinter som utöver det har en ytterligare lång meritlista.

Träningsglädje, rätt fokus och helt vanlig mat

Elin Östlund är idag Sveriges snabbaste kvinnliga sprinter, utöver det är meritlistan lång med allt från vinster i Finnkampen och flera SM-medaljer  till semifinaler i EM i såväl 60 meter som 4 x 100 m. Här får vi svar på frågor om vad hon själv tror har gjort henne så bra, hur hon laddar upp för ett mästerskap samt vem som är hennes  förebilder. 

1. Vad tror du gjort dig till en av Sveriges snabbaste kvinnliga sprinter? 

Jag tycker att friidrotten är fantastiskt rolig, jag har en fantastiskt bra tränare och bra träningsgrupp som gör att det är grymt kul att åka och träna och gör det så mycket lättare att pusha sig. Glädje till idrotten, bra förutsättningar med tränare och grupp, hårt arbete och en nyfikenhet på hur bra man kan bli. 

"Springa fort är det bästa!"

2. Vad är du tycker om med sporten?

Det mesta! Men att få springa fort är nog det bästa och att det hela tiden går att utveckla sig. Jag gillar den där känslan innan ett lopp. När man vet att man ska få trycka iväg och få allt att funka på kort tid och samtidigt få ut allt!

3. Vilket är ditt bästa tränings- eller tävlingsminne?

SM-guldet på 200 m 2017 skulle jag nog säga och att sedan någon vecka senare vinna 100 m, 200 m och vara med i vinnande stafettlaget i korta stafetten på finnkampen. Jag var skadad under ca tre och ett halvt år och gjorde comeback 2015. 

200 m har alltid varit min favoritdistans och det var en hel del jobb för att komma tillbaka på 200m. Det kändes därför speciellt att vinna SM och finnkamp. 

4. Vad är träningsglädje för en dig?

För mig är glädjen till idrotten otroligt viktig. Jag vill att träningen ska ge energi, inte ta energi. Träningen ska utmana på ett bra sätt och jag vill se fram emot träningen. Jag gillar när träningen är varierande och att man kan utveckla sig i olika övningar. Jag tycker även att det är otroligt viktigt att ha kul under träningarna, full fokus under en övning och mycket skratt och prat mellan alla övningar.

5. Hur ser en träningsvecka ut för dig?

Jag jobbar heltid samtidigt som jag satsar på idrotten. Träningarna läggs därför på kvällar på vardagar och det är vanligtvis cirka 5 pass per vecka, ibland något pass mer och ibland något pass mindre. Det beror på vilken del av säsongen vi befinner oss i. 

"Svenska mästerskapen är alltid en rolig tävling, så det ser jag såklart fram emot!"

6. Vad ser du fram emot under året?

Jag skadade mig förra sommaren och fick avsluta säsongen tidigare än tänkt och hösten bestod av en hel del rehab. Jag ser därför fram emot (förhoppningsvis) en skadefri vår och sommar där jag kan träna och tävla på som jag vill. Svenska mästerskapen är alltid en rolig tävling, så det ser jag såklart fram emot! 

"Susanna Kallur är sjukt cool och inspirerande!" 

7. Vilka är och har varit dina förebilder?

Jag tycker överlag att personer som gör sin grej och brinner för något och gör det helhjärtat är inspirerande. Jag tycker att Susanna Kallur är sjukt cool och inspirerande! 

8. Hur laddar du upp inför en tävling?

Bra musik, försöker att fokusera på att göra min grej och att ha kul samtidigt som det gäller att ha fokus. 

9. Vad äter du som elitidrottare?

Vanlig hemlagad mat. Jag försöker äta varierat och få med hela kostcirkeln och vara noga med att få i mig mellanmål.

10. Vad gör du när du inte tränar?

Jag jobbar 100 % som Skadereglerare så det blir en hel del jobb när jag inte tränar. Jag gillar att laga mat och umgås med sambo och vänner och kollar en hel del serier.

Mer om Elin Östlund

Namn: Elin Östlund
Ålder: 28 år.
Yrke/sysselsättning: Skadereglerare när jag inte idrottar.
Meriter
SM-guld 60m och 200m 2017
Vinst finnkampen 2017.
SM-medaljer (silver eller brons) 60 m inomhus och 100m utomhus 2015-vinter 2019.
Inomhus-EM 60 m: 2015 (semifinal) 2017 (semifinal) 2019. EM: 4x100 m 2016 och 2018.
Deltagande finnkamp 2015, 2016, 2017.
Målsättning: Jag vill se hur bra jag kan bli!
Instagram: @eelinostlund

Andra 'Löparguider' inlägg