5 motivationshöjande löpartips i vinter
Löparguider

5 motivationshöjande löpartips i vinter

Hitta ny motivation för att hålla igång löpningen i vinter.

Testa nytt för att hålla igång löpningen på vintern

Tillhör du den som springer året runt? Bra! Löpning är en året runt-sport och varken snö, blåst eller minusgrader är därför några bra ursäkter till varför du ska stanna hemma.  Kan du bara knepen så kan vinterpassen faktiskt bli riktigt härliga och givande, här är fem bra tips:

 1. Intervaller

  Det finns ungefär lika många olika sorters intervallträning som det finns löparskor - det vill säga många! En variant är så kallade pyramidintervaller där man kombinerar flera olika intervaller till ett pass. Där kan du själv välja vilka intervaller som passet ska innehålla. Det vanligaste kan se ut som följande: 100-200-400-800-400-200-100 meter. Du ökar intervallen från 100 till 800 meter, och minskar sedan till 100 meter igen. 
 2. Spring kort och snabbt 

  När vintern kommer kanske den vanliga rundna om fem kilometer känns lång, jobbig och omotiverande. Resultatet kan då bli att du struntar helt i löprundan. Tänk dig istället in i att sticka ut och springa 10 minuter. Känns plötligt lite mer lockande. Kan du dessutom öka tempot en aning kanske du då har en bättre kilometertid än vanligt och något rgrymt att ta med sig. Ofta är det dessutom så att du kan tänka dig att springa något längre när du väl kommer ut, så de lite lägre förväntningarna inledningsvis kanske blir en betydligt längre runda i slutändan.  
 3. Backintervaller

  Kanske kan lite nytt behövas för att hålla igång löpningen på vintern. Spring i backe och få upp både pulsen och träna de muskler som behövs för stabila löpsteg. Lika jobbigt som det låter, men samtidigt så givande för din kondition och teknik. Spring med en stolt hållning och ha tryck i steget när det och ha tryck i steget när det lutar uppför. Alternativt, spring upp och nedför en specifik backe ett antal gånger. 
 4. Dikeslöpning

  Ett annat kul tips för att slippa den traditionella löningen på vintern är att springa i diket istället för på vägen. Spring ute i diket och få balans- och stabilitetsträning samtidigt som du stärker ben- och rumpmusklerna. Låter så mycket enklare än det faktiskt är. Kul sätt att köra intervaller, lite långsammare på vägen och högt tempo i diket eller tvärt om.
 5. Traillöpning

  Att hitta ny motivation i löpningen kan vara att hitta en ny mijö att springa i. Brukar du springa i stan? Ge dig ut i skogen. Antingen i löparspår eller varför inte helt ut i skogen. Traillöpningen är väldigt populär och fördelarna är många! Tänk dock på att inledningsvis hålla dig i närområdet på ställen där risken att komma vilse är små och ha med dig en mobiltelefon om du behöver be om hjälp. Läs mer om hur du blir en bättre traillöpare.  

Andra 'Löparguider' inlägg