Elitidrottarna om löpning
Löparguider

Elitidrottarna om löpning

Vi har frågat några av landets bästa idrottsprofiler om deras relation till löpning.

Löpartips, favvoritmusik under löpning och bästa löparmiljöerna

Inspirerande tjejer inom handbollen, friidrotten och simning bland annat ger oss svar på frågor om löpning. Vi blir peppade av deras tips och inspirerade av hur de använder löpningen i sin vardag. Dessutom blir synen på löpning lite lättare när vi får veta att även elitidrottarna ibland inte har motivationen och kan få slut på krafter redan efter tre kilometer precis som en annan.

Isabelle Gulldén, 29 år, handbollsspelare

Bella Gulldén är den framgångsrika mittnian som haft en given plats i det svenska landslaget under en längre tid. Hon älskar att springa intervaller och helst i naturen och kan tydligt se de possitiva effekterna av löpning på- och efter handbollsmatcher. 

På vilket sätt är löpning bra för din sport?

Jag spelar handboll vilket gör att löpning blivit väldigt viktig för min explosivitet och återhämtning. Har jag bättre kondition orkar jag göra mina satsningar flera gånger, spela framåt och bakåt men även under mästerskap vara fräsch till nästa match.

Vad är det bästa med löpning?

Jag älskar intervaller. Jag är ingen långlöpare men att dra på sig lurarna, få lite frisk luft, innan och efter då man inte kan andas under intervallerna, gör att man mår så bra efter. 

Springer du helst ensam eller tillsammans med någon?

Jag springer själv eller med min sambo. 

Hur långt och hur ofta brukar du springa?

Svårt med intervaller men just nu 2 gånger i veckan pga graviditet. Vanligt under säsong 1 gång i veckan utöver handbollen och 4 gånger i veckan under sommarträning.

Hur brukar du lägga upp din löpning?

Intervaller i alla dess former! Kortare intervaller under säsong och mer blandat på försäsong. Backträning läggs in under försäsong också, men jag löper aldrig långt.

I vilken miljö springer du helst?

Naturen är min absoluta favorit.

Tips på hur man håller igång motivationen som motionär?

Tänk på hur skönt det är efter! Sätt upp små mål med löpningen så du känner att du blir bättre. Men även att alla pass är bättre än inget, du ångrar aldrig ett pass.

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

Jag är ingen expert men jag som har explosiva gener kör mycket intervaller men även löpskolning och sprinter. Löpskolning ändrade hela min inställning till löpning, det gjorde det så mycket enklare att löpa.

Favoritmusik som får dig peppad i löpspåret?

Can't stop this feeling. Den får en alltid på bra humör!

Bianca Salming, 20 år , friidrottare inom mångkamp

Bianca är mångkamparen med flera SM-medaljer i bagaget som nu har siktet inställt på de internationella mästerskapen. Här ger hon sin syn på just löpning och dessutom riktigt bra tips till oss som inte är riktigt på samma nivå.

Vad är det som gör löpning till din sport?

I mångkampen så är det verkligen 800 m som gör allting komplett. Utan all mjölksyraträning och alla jobbiga intervaller så hade det inte vart detsamma, jag älskar att ta ut mig till 100% och visa lite jädraranamma.

Vilket är ditt bästa löparminne?

IEM i Belgrade när jag slog personligt rekord med 3 sekunder på 800m. 

Vilka råd skulle du ge en motionär för att bibehålla motivationen?

Sätta upp realistiska mål, både kortsiktiga och långsiktiga. 

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

Jag tror på mycket variation i träningen! Variera korta snabba intervaller blandat med längre intervaller och olika distanspass.

Vilka tips skulle du ge till den som vill komma igång med löpningen?

  1. Gå bara ut och kör första passet. Vänta inte tills nästa måndag eller nästa månad, börja nu. 
  2. Ett annat bra tips är att anmäla dig till något lopp som du "måste" träna till, då går det inte att skjuta upp.
  3. Börja väldigt lätt! T.ex. med 3 km och spring inte längre även om det kanske känns som att du skulle kunna springa mycket längre. Sen nästa pass kanske 4 km, sen 5 km, osv. Då hinner kroppen vänja sig vid löpningen och du undviker skador. Och du boostar självförtroendet och kommer förknippa träningen med något positivt, istället för att känna "men gud vad jobbigt det var, det här gör jag aldrig om". 

Vad är det bästa med löpning?

Jag älskar att springa för att det är en sån skön känsla. Både när det går supersnabbt och man känner sig explosiv, men lika mycket när mjölksyran bränner i benen efter ett par tuffa intervaller. Inget slår känslan efter ett lopp eller intervaller där man tagit ut sig till 110%.

Springer du helst ensam eller tillsammans med någon?

Med någon! Helst någon som är bättre som kan "dra" och "pusha" en lite extra.

Hur springer du?

Jag tror variationen är det bästa och springer alltifrån backe, intervaller och distans!

I vilken miljö springer du helst?

Jag kan springa vart som helst. Jag gillar stad för att det finns mycket att kolla på, men för att undvika asfalt så blir det mest i naturen och det klagar man inte heller på.

Favoritmusik som får dig peppad i löpspåret?

Att sätta på Electricity med Dua Lipa får mig allt på TOPPENhumör!!

Amanda Zahui B, 25 år, basketspelare

Basketspelaren som nu spelar i en av världens bästa professionella basketligor i USA. Hon springer antingen till tung hip hop för att komma upp i tempo eller till lugnare musik för att rensa tankarna.

På vilket sätt är löpning bra för din sport?

Löpning hjälper mig att få bra kondition, vilket är viktigt i spelet under match. Löpning hjälper mig också att hålla igång tempot så att jag orkar jag mer och längre men jag blir också snabbare vilket är en stor fördel i basket. 

Vad är det bästa med löpning?

Det bästa med löpning är känslan efter. När man känner hur kroppen är helt slut, men man har ändå energi och känner sig stark. 

Vad är det roligaste med löpning?

Det som gör löpning roligt är när man ser slutsprinten och känner rushen inom sig och bara spurtar framåt! 

Springer du helst ensam eller tillsammans med någon?

Jag springer hellre med någon annan, på så sätt känner jag mig inte ensam. Men sedan kickar vinnar-inställningen in, och då ger jag inte upp även när jag är helt slut. 

Hur springer du?

Under säsongen springer jag mest på träningarna och under matcher. Under försäsongen springer jag längre distanser på löpbanan men även intervaller för att orka spela på en hög nivå så behöver jag träna på båda.  

I vilken miljö springer du helst?

Jag springer helst ute i naturen eller på en löparbana, men inte inne i staden. 

Tips på hur man håller igång motivationen som motionär?

Tänk på resultatet, tänk på hur man känner sig efter. Jag brukar motivera mig själv att springa genom att tänka hur mycket starkare jag kommer känna mig efter en löprunda. Mentalt men och också fysiskt. 

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

För att bli snabbare hjälper det att springa intervaller, korta och lite längre. Gå mellan intervallerna, sedan springer man sitt snabbaste igen. För att orka längre kan man springa längre sträckor och med tiden springer man allt snabbare och orkar mer på samma gång. 

Favoritmusik som får dig peppad i löpspåret?

Antingen hiphop som är snabb musik med en tuffare beat, eller lugnare musik så jag kan dagdrömma mig bort medan jag springer. Det är enklare att springa när man inte tänker på det.  

Lisa Lilja, 22 år, friidrottare inom sprint 200 m

Med SM-guld på 200 meter utomhus 2018 och 200 m inomhus har sprinten Lisa i dubbel bemärkelse bevisat att hon är snabbast i Sverige. Hon brinner för att springa och gjorde landslagsdebut under föregående år. 

Vad är det som gör löpning till din sport?

Det bästa med löpning är att det inte finns några gränser och att man ständigt kan utmana sig själv. Det som gör löpning till min grej är för att jag brinner för att springa och mår så bra av det. 

Vilket är ditt bästa löparminne?

Mitt bästa löparminne var när jag tog mitt första SM guld i somras på 200 meter i Eskilstuna och samtidigt slog personligt rekord. Det var en riktigt mäktig känsla! 

Vilka råd skulle du ge en motionär för att bibehålla motivationen?

Mitt råd är att göra en riktigt bra spellista med massor av låtar som motiverar dig. Det gör det alltid lättare att springa en löptur med bra musik i öronen. Sätt upp små mål till en början och var inte för hård mot dig själv, då finns en risk att du tappar motivationen. Det är mer motiverande att ta sig förbi delmålen än att sätta upp ett för tufft mål som man istället inte klarar av alls. 

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

Mitt bästa tips är att hela tiden utmana sig själv och att regelbundet ge sig ut och springa, antingen löpturer eller intervaller. En pulsklocka kan vara bra att ha för då kan du hela tiden se vart du ligger och därmed kan du pusha dig själv till bättre resultat. Variation är också bra, kör både intervaller med lite snabbare och kortare sträckor och längre löpturer så du inte hamnar i något bekvämt mönster för då utvecklas man inte. Försök få ihop ett helt gäng som kör, det blir roligare då och ni kan pusha varandra. 

Vilka tips skulle du ge till den som vill komma igång med sin löpning?

Jag skulle vilja säga att löpning är väldigt lätt att börja med samtidigt som det är väldigt roligt och effektivt. Det gör bara gott för kroppen med en löptur ute i friska luften och man känner sig piggare. 

Favoritmusik som får dig peppad i löpspåret?

För mig funkar det mesta, det går i perioder! Beror lite på om det är på uppvärmningen inför en tävling eller en joggingrunda. Det måste vara lite tempo i låten så man blir extra taggad. 

Jamina Roberts, 28 år, handbollsspelare 

Jamina är vänsternian som tagit SM-guld sex år i rad. Här tipsar om att kombinera löpningen med styrketräning för att bli riktigt snabb. 

På vilket sätt är löpning bra för din sport?

Löpning inom min idrott är väldigt relevant, för att kunna ta sig fram på planen gäller det att kunna löpa - helst snabbt. Det krävs också en del grundkondition för att orka med en hel match. 

Vad är det bästa med löpning?

Det bästa med löpning är att man inte behöver speciellt mycket mer än ett par löparskor för att kunna utföra det. Det är en bra, och billig träningsform.

Hur springer du helst?

Då jag springer så är det främst kortare distanser och intervaller.

I vilken miljö springer du helst?

Helst hade jag velat springa utomhus, gärna i en stad där man samtidigt kan utforska saker. Jag springer dock endast på handbollsplanen numera, dels på grund av underlaget men också för att det blir mer grenspecifikt och matchlikt.

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

Mitt bästa tips för att bli snabbare på att löpa är att kombinera löpningen med annan typ utav träning. Till exempel styrketräning för att kunna bygga upp musklerna så att de kan bära dig och hjälpa till att göra dig snabb. 

Favoritmusik som får dig peppad i löpspåret?

Beror lite på omgivningen och syftet med löpningen. Är det snabba intervaller så är upptempomusik bäst, men för en lugnare löptur utomhus så har jag inget emot att lyssna på lugn/sjunga-med-musik! 

Elin Westerlund, 29 år, friidrottare inom häcklöpning

Häcklöparen som varit med i den svenska eliten i cirka 10 år. Hon springer fyra dagar i veckan, är van vid att prestera på de korta distanserna och säger själv att 3-4 km kan känns för långt.  

På vilket sätt är löpning bra för din sport?

Som uppvärmning samt allmän kondition.

Springer du helst ensam eller tillsammans med någon?

Jag springer gärna ensam men med musik om jag ska springa lite längre sträckor. Jag tenderar att bli för trött för att exempelvis prata efter bara några minuters löpning. 

Hur ofta brukar du springa?

Jag brukar springa ungefär 4 dagar i veckan.

Hur springer du?

Eftersom jag är sprinter kör jag väldigt mycket korta intervaller på hög hastighet och lång vila. Detta varvar jag med att ibland springa, för mig, distanspass på 3-4 km (superlångt!)

I vilken miljö springer du helst?

I skogen!

Tips på hur man håller igång motivationen som motionär?

Känslan efter ett tufft träningspass är motivation nog. Man känner sig både piggare och fräschare! 

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

För att springa snabbare är det absolut att våga pressa sig själv till att just springa snabbare, intervallträningspass där man exempelvis springer nästan så fort man kan i 300-400 m för att sedan gå lika långt och sedan köra igen, så många gånger man klarar. 

Favoritmusik som får dig peppad i löpspåret?

Jag gillar svensk, lugn musik om jag ska springa längre sträckor, som Lars Winnerbäck. Annars springer jag gärna för fort och så slutar det med att jag inte orkar springa så långt som tänkt utan att gå. Ska jag springa korta snabba lopp gillar jag musik med mer fart, gärna äldre klassiker där man kan låttexten!

Michelle Coleman, 25 år, simmerska

Michelle är simmaren som är inriktad på frisim och ryggsim och är idag en given potentiell medaljtagare i de stora internationella mästerskapen. Hennes kärlek till löpningen var inte solklar till en början men genom att inledningsvis sänka tempot har hon hittat vägen fram, i dubbel bemärkelse. 

Vad är det bästa med löpning?

Jag har aldrig varit en bra löpare. Snarare kämpat mig igenom några få km, då och då. Men i somras började jag hitta glädjen i att få gå ut och springa. Tricket för mig var att inte springa för fort i början. Jag hade tidigare börjat i ett alldeles för högt tempo och tappade snabbt orken, därmed också glädjen. Det blev mer en kamp än njutning när jag sprang över min kapacitet. Men genom att gå ner i fart i början klarade jag att ha en bättre teknik och ökad ork.

Hur gjorde du får att springa i önskat tempo?

Jag använde mig av Runtastic som hjälpte mig att hålla koll på fart per km under löpturen. För att klara av att springa lite långsammare lyssnade jag på poddar, som gjorde att det blev lite mer underhållande. Sen genom att sakta trappa upp km började jag se utveckling och därmed också en annan glädje i att springa, för jag klarade av utmaningarna. 

Tips på hur man håller igång motivationen som motionär?

Jag skulle rekommendera att inte sätta för höga förväntningar i början. Om du inte sprungit på länge, nöj dig med korta stunder. I början kan målet bara vara att hitta rutinen i att få igång träningen, det kan vara en utmaning i sig. Sen i takt med att du känner dig bekväm, öka antalet meter, och sedan även lite fart.

Hur arbetar du med löpning i din sport?

Som elitidrottare börjar vi aldrig en säsong med maxbelsatning. Det är något man bygger upp för att kroppen ska klara att ta tillvara på träningen och för att minska skaderisken. 

Vilket är ditt bästa tips för att utveckla löpningen?

Börja med att sätt realistiska mål. Det är bättre att sätta dom lite lägre och lyckas än att sätta för höga och misslyckas, för du vill bygga en positiv attityd gentemot löpning och träning.  

Andra 'Löparguider' inlägg