10 frågor med Martin Hansson
Löparguider

10 frågor med Martin Hansson

"Jag fastnade för löpning när jag var typ tio år och började träna friidrott."

Martin Hansson om löpning, Lidingöloppet och mode

Som moderedaktör och stilexpert på Metro driver Martin Hansson en av Sveriges största bloggar. Han berättar att han fastnade för löpning när han var cirka tio år och började träna friidrott. Han var ganska dålig på att få upp farten på kortdistans, då blev långdistanslöpning hans grej.

"Det syns att löpning är ett naturligt inslag i mitt liv"

Martin är en 23-årig levnadsglad kille som gillar att resa, jobba hårt, semestra hårt och göra någonting unikt av varje dag. Han är en doer med många bollar i luften som gillar att köra på oavsett om det handlar om träning, jobb eller… ja, vad som helst. Han beskriver sin livsstil som aktiv, han bloggar en del om träning och tipsar ofta om playlists och träningskläder. "Det syns att löpning är ett naturligt inslag i mitt liv."

1. Varför blev det just löpning?

Jag är uppvuxen med tre äldre syskon och min mamma var dagmamma, så vi hade massa ungar runt omkring oss hela tiden. Att bara dra ut och springa blev helt enkelt min version av egentid. Det var ett enkelt sätt att få vara ifred på. 

2. Vilken känsla får du i löpspåret?

När jag började springa ville jag liksom inte sluta. När jag kommer in i andra andan och känner att allt släpper. Jag är väldigt stark i det läget. Då känner jag min oövervinnerlig och som att jag verkligen struntar i alla problem.

3. Hur ser din klassiska runda ut?

Jag kommer hem från jobbet, dumpar väskan och ger mig ut i löparspåret direkt för att springa 10 till 15 km. De försa kilometrarna är alltid tröga men efter ett tag kopplar jag verkligen bort allt. Man hör ju att många funderar och kommer på bra grejer när de springer. Det fungerar inte alls för mig, jag kan inte tänka på någonting annat än på springupplevelsen. Jag lyssnar på musik och lever mig in i det så att det känns som att jag är med i en film. Jag blir helt uppslukad.

4. Bästa löparminne?

Det måste vara när jag var i Paris för två veckor sedan och tog en springrunda i helt okända kvarter. Då insåg jag hur härligt det är att springa när man är på semester. Man upptäcker nya grejer hela tiden, man tänker inte ens på att man springer och man vill alltid veta vad som finns bakom nästa hörn. Helt plötsligt kom jag ut vid Eiffeltornet i solnedgången. Då satte jag mig och stretchade och tänkte ”fan vad livet är enkelt”. När jag sprang tillbaka hade jag fullt av energi.

5. Hur hittar du glädje i löpningen?

Nya träningskläder och låtlistor är kul men också att alltid sätta upp nya mål som tvingar en att fortsätta leverera. Att berätta för folk om sina mål är bra för då har man ingen utväg.  Att vara ett gäng som kör är också bra, då är det inte lika lätt att skita i det.

6. Hur laddar du upp för Lidingöloppet?

Hård träning och mycket långdistanslöpning för att träna uthållighet. Och självklart genom ett sunt leverne. Jag har inte sprungit tre mil än, men två mil har jag gjort på 1,48 så det känns bra.

7. Hur håller du disciplinen?

Jag tänker på hur jobbigt det blir om jag inte springer. Nu ska jag ju springa Lidingöloppet och det blir ju så mycket lättare om jag tränar ordentligt. Dessutom slipper jag ångesten jag får om jag inte gör det.

8. Har du något tips till folk som vill börja springa?

Sätt upp konkreta mål och mät dina resultat för att se hur du utvecklas. Du kan ta tiden och försöka slå ditt eget resultat, men det kan också räcka att försöka mäta hur du mår och ha som mål att börja må bättre.

9. Är det viktigt för dig att springa i moderiktiga kläder?

Ja, det är viktigt att jag känner mig snygg när jag är ute och springer, men det funktionella är definitivt lika viktigt. Det ska vara en kombination av funktion och stil. Ränder, sömmar och andra dekorativa inslag i träningskläderna ska liksom finnas där av en anledning. 

10. Hur kommer det sig att du började med mode?

Jag har alltid varit intresserad av att leva väl och av att ha en god livsstil, det var nog så det började. Mode är ju en stor del i hela livsstilsgrejen och jag har intresserat mig mer för det exklusiva modesegmentet.

 

 

 

Andra 'Löparguider' inlägg