Stockholm Tunnel Run - Europas största millopp går under jord
Löparguider

Stockholm Tunnel Run - Europas största millopp går under jord

Den 22 november, innan norra länken i Stockholm öppnas upp för biltrafik, gästas tunneln av 42 513 löpare. Evenemanget som heter Tunnel run blir Europas största millopp och kan bara upplevas...

20 november 2014

Den 22 november, innan norra länken i Stockholm öppnas upp för biltrafik, gästas tunneln av 42 513 löpare. Evenemanget som heter Tunnel run blir Europas största millopp och kan bara upplevas en enda gång. Vi tog ett snack med Tomas Hoszek, Generalsekreterare för Lidingöloppet, som tillsammans med Trafikverket arrangerar loppet.

Hur växte idén till loppet fram?
Jag passerade byggområdet vid tunneln varje dag när jag körde till och från jobbet, och en dag kom idén om att man borde kunna arrangera någonting skoj i anslutning till invigningen. Jag tog kontakt med Trafikverket och fick som svar att jag skulle återkomma om ett par år. Det var 2010 och bygget skulle inte stå färdigt förrän några år senare. Min strategi blev att återkomma var 6:e månad tills jag fick napp. 2012, när Trafikverket påbörjade planeringen av invigningen, skrev vi avtal.

Beskriv loppet från start till mål.
Bansträckningen är kontrollmätt av Svenska Friidrottsförbundet till exakt en mil. Start och mål är i Värtahamnen och banan går i de nybyggda tunnlarna som skapar Norra Länken. Från starten springer löparna några hundra meter utomhus för att sedan ta sig in i tunneln mot Norrtull. De går sedan vidare upp mot Frescati där löparna springer en bit utomhus och sedan vänder den tillbaka ned i tunneln igen. Banan är kuperad med ett antal långa backar både uppför och nedför. Underlaget är asfalt och körfälten som man springer på varierar i bredd mellan 6 till 16 meter.

Hur kommer det att se ut på plats?
Det kommer att finnas två startarenor med två scener med musikunderhållning och andra aktiviteter. Vi rekommenderar att man kommer till arenorna lagom till starttiden och inte för tidigt. Det finns nämligen ingenstans att värma sig och publikmöjligheterna är begränsade. Upplevelsen finns inne i tunneln och är till för löparna. Där kommer det bjudas på aktiviteter, skön stämning, musik, ljussättning och visuella naturupplevelser. Det kommer bli mäktigt att springa i en miljö som man annars aldrig vistas i utan bil.

Hur påverkas miljön i tunneln när så många människor springer samtidigt?
Luften är troligtvis bättre där nere än i innerstaden, då tunneln är byggd för god syresättning även under omständigheter med långa bilköer och mycket avgaser. Stora fläktsystem ser till att luften alltid håller god kvalitet, så det kommer inte påverka löparna. Temperaturen kommer vara likvärdig med utomhustemperaturen vid samma tidpunkt och ljudet kontrolleras noga innan loppet för att undvika en alldeles för hög nivå.

Hur mår psyket av att springa i en tunnel tillsammans med tusentals människor?
Det kommer att uppstå trängsel på en del ställen men det är högt i tak där nere och vägarna är försedda med bra ljus så risken att känna sig instängd är minimal. Dessutom är säkerheten otroligt påkostad så alla som springer loppet kan känna sig trygga. Tunneln är bemannad med många sjukvårdare och funktionärer och alla på plats har genomgått en säkerhetsutbildning.

Varför ska man springa Tunnel run?
För att det kommer vara en minnesvärd upplevelse som alla kommer prata om efteråt Dessutom kommer nog kombinationen av löpning och konst bli ritkigt häftigt.

Tunnel run med tre ord.
Unik minnesvärd folkfest.

Varför är det världens coolaste lopp?
För att det är en ”once in a lifetime”-upplevelse.

Kommer ni anordna någonting liknande i framtiden?
Det vet man aldrig… Men i just den här tunneln blir det aldrig mer något lopp.

Andra 'Löparguider' inlägg