Utmana dig själv med ett lopp!
Löparguider

Utmana dig själv med ett lopp!

Saucony ger sina bästa tips!

16 april 2018

Går du och funderar på att anmäla dig till ett lopp för att höja motivationen i vårens träning? Eller är du kanske redan anmäld och funderar över förberedelserna? Det finns få lika bra morötter att slänga in i sin träning som att anmäla sig till ett lopp. Det ger ett tydligt mål som på flera sätt kan vara skönt att ha i sin träning. Dels för att man kan hitta en utmaning som driver en att utveckla och höja sin kapacitet, och även för att tidsbestämma sin träningsperiod som kan få en tydlig start och mål.

Vad ska du då tänka på i dina förberedelser till ett lopp. Saucony listar några punkter att tänka igenom:

 1. Sätt realistiska mål – välj rätt distans!

  Bland det viktigaste för att lyckas med sin träning är att man uppskattar den. Även om det är jobbigt och inte alltid kul, så vill man ändå känna att man uppnår målet med sin träning. Oavsett om målet är att springa sitt första 5km-lopp eller slå sin tid på halvmaraton, så vill man under sin träning att man har en realistisk chans att göra detta. Så för att under hela sin träningsperiod bibehålla motivationen så gäller det att målet är rimligt. Hur vet du det? Det vet du inte exakt och det är det som är tjusningen med att utmana sig själv, men däremot är nyckeln att alltid höja ribban i små steg och inte ta sig an en övermäktig distans. Nedan kommer några riktlinjer för vilket lopp som kan passa dig.

  5km: Om du aldrig sprungit ett lopp tidigare och nyligen kommit igång med löpning – satsa på att börja med ett 5km-lopp för att få uppleva hur det känns att springa med mycket folk runtomkring och där du får uppleva festen, glädjen, musiken och pulsen som finns på de flesta lopp.

  10km: Den vanligaste distansen bland lopp: milen. Passar perfekt för motionären som är van vid löpträning och vill utmana sig själv, antingen på tid eller distans. Många som kör sin vanliga löprunda på ca 5-7km gör perfekt i att utmana sig själv att gå upp i distans till 10km. För löpare som är vana med längre distanser är 10km ett bra kraftprov för att mäta hur man behärskar att pressa sig själv både vad gäller puls och mjölksyra. Oavsett om man siktar på 60min, 50min eller 40min-gränsen så förblir Milen en klassisk utmaning.

  Halvmarathon: 21.1km är en distans som för många känns övermäktig. Men faktum är att med ett bra träningsprogram och rätt träningsdos så kan de allra flesta genomföra ett halvmaraton. Just i Sverige har vi en särskild tradition med denna distans då världens största halvmarathon faktiskt går i Göteborg varje år – Varvet. Där tar ca 65.000 löpare sig igenom detta kraftprov – allt från glada nybörjare till världselit. Så har du testat 10km-lopp och känner att du vill fortsätta ännu ett steg kan detta vara något för dig.

  Marathon och längre utmaningar: Att ta sig an ett långlopp kräver mycket träning. Man bör räkna med en fokuserad träningsperiod på 5-6 månader för att förbereda kroppen på långdistans. De aspekter som framförallt tillkommer när man går upp på längre distanser är hanteringen av näringsintag under träning och lopp, förebyggande av belastningsskador i träningsperioden, och rätt återhämtning vilket krävs p.g.a. det slitage som kroppen utstår vid långa pass på hårda underlag. De mest klassiska långloppen i Sverige är Lidingöloppet och Stockholm Marathon.
 2. Förbered kroppen - följ ett träningsprogram!

  När man valt sin utmaning så gäller det att komma igång med träningen. Många tränar inför ett lopp genom att fortsätta köra sin vanliga träning, fast i något större träningsdos. Har man en varierad träning kan vara rätt väg att gå men för att verkligen förbereda sig för sitt lopp så är det viktigt att man börjar utmana sig själv även under träningen. Det gör man bäst genom att få extern input – ex. genom en tränare eller ett träningsprogram. Där kan man få inspiration till pass som innehåller fartökningar, intervaller eller löpstyrka – något som kompletterar den vanliga löprundan på ett bra sätt. Att förbereda kroppen på att klara en högre puls, att musklerna kommer få mjölksyra och ge benen styrka för en längre distans är nycklar för att få en trevlig loppupplevelse. För att förbereda sig för 5-10km-lopp kan det räcka med ett 10-veckorsprogram men om man siktar mot längre distanser bör man räkna med en träningsperiod på 15-20 veckor.

  Populära träningsprogram:
  1. Marathon.se
  2. RunYourWorld:Lidingö
 3. Förgyll upplevelsen - locka med dina kompisar!

  Människan är ett flockdjur. Även om löpning ofta anses vara en ensamsport så blir den så mycket roligare tillsammans. Det finns få saker som är så tillfredsställande och boostande för självkänslan som när man gemensamt med andra lyckas ta sig igenom stora utmaningar och nå nya höjder. Den långa träningsperioden kräver dedikation men alla vet att det finns en vardag att ta hänsyn till. Efter en tuff dag på jobbet eller i skolan är inte alltid motivationen på topp – där kommer den första stora fördelen med att träna tillsammans. Att köra vissa pass ihop, eller följa samma träningsprogram och snacka igenom passen innan och efter för att pusha varandra. Det kommer hjälpa er att ta er igenom träningen ni behöver. När det börjar bli dags för själva loppet så innebär en träningskompis ofta trevligare resesällskap, roligare pastaladdning, bättre uppvärmning, tagg på startlinjen, ovärderlig draghjälp under loppet och inte minst ett underbart segerfirande efter målgång. Så ryck tag i vännerna med en gång och anmäl er till en utmaning som passar er under 2018!

Lycka till med in utmaning önskar Saucony!

Andra 'Löparguider' inlägg