7 tips på hur du väljer jacka till barnen
Outdoorguider

7 tips på hur du väljer jacka till barnen

Bästa tipsen för dig som ska ska köpa nya ytterkläder till barnen

7 smarta tips när du ska köpa ytterkläder till barnen!

Barnen har ofta samma jacka varje dag; i ur och skur till skolan, till träning, på stan och i skidbacken. Förutom att vara tålig och slitstark behöver därför jackan vara både ha en genomtänkt design, vara skön och förstås se snygg ut. Se våra senaste barnjackor och ta del av 7 smarta tips! 

1. Skydd mot vind och vatten

En barnjacka med vattenavvisande egenskaper fungerar oftast alldeles utmärkt under hösten och klarar en skur utan problem. Ska man dock vara ute mycket och jackan måste klara ihållande regn, ska man välja en som har ett helt vind- och vattentätt material och leta efter vattenpelaren, över 5000 mm är en bra utgångspunkt om den ska klara en stund utomhus i ösregnet. För den som vill hålla sig helt torr är även en jacka som är konstruerad med tejpade sömmar att föredra, en regnjacka har vattentät försegling under alla utsatta sömmar och ser till att vattnet inte hittar in någonstans.

2. Material med andningsfunktion

Välj en jacka i funktionsmaterial som andas bra. Barnen rör på sig nästan hela tiden och bildar massor av överskottsvärme och svett. Om materialet inte andas kondenserar svetten på insidan av jackan och det blir snabbt blött - och din kämpe blir nedkyld. Även vadderade jackor som verkar varma kan kyla ner om de inte har ett bra innerklimat. Så leta alltid efter en jacka som har bra andningsförmåga!

3. Lagom varm

En vadderad jacka är kanon på kalla vinterdagar. Riktigt varma jackor är att föredra till mer stillasittande barn eller de som behöver en smidig jacka att bara slänga på sig när det är kallt ute. För aktiva barn som rör sig mycket är det dock klokt att välja en medelvarm jacka som passar för lek. Ett riktigt mångsidigt alternativ att använda från höst till vår, är den ovadderade skaljackan. Den kompletterar du enkelt med olika varma undre lager när det behövs! Obs! Tänk på att tjocklek på jackan inte alltid visar hur varm den är; tätare dun (högre fp) eller tekniskt avancerade isoleringar så som t.ex. Primaloft® värmer mer i förhållande till sin tjocklek.

4. Avtagbar huva

En huva kan ge en jacka en skön look men det är viktigt att den är avtagbar! Vid lek och aktivitet finns det risk att man fastnar i huvan, men sitter den fast med tryckknappar eller kardborre kan den då lossna från jackan, vilket kan vara en livsviktig säkerhetsdetalj.

5. Många smarta fickor

Vantar, mössa, nycklar, mobil… Det är mycket som barnen ska hålla ordning på i vardagen och med rejäla fickor både ut- och invändigt på jackan blir livet lättare. Kolla igenom jackan ordentligt så den har fickor för just ditt barns behov. Innerficka för mobilen för musikälskaren, liftkortsficka för skidåkaren eller kanske innerficka i stretchigt nätmaterial för den där coola mössan som trots allt ska av ibland. Fleecefoder i midjefickorna är en extra skön detalj för frusna fingrar.

6. Välj rätt storlek

Inget är värre än när jackan är för liten – eller för stor. Tänk på att ditt barn ska känna sig bekväm och snygg med sin jacka redan från start, så undvik resonemanget ”lite att växa i”. Låt hellre syskon, släktingar och vänner ärva, eller att sälj helt enkelt vidare jackan när den är urväxt! En bra jacka i tåligt material har dessutom ett bra andrahandsvärde. När det kommer till val av storlek, läs storleksguidens instruktioner och mät hemma. Det tar inte lång tid och är ett kul sätt att engagera barnet i köpet! Är du osäker beställ den storlek som är närmast över måtten. Är barnet t ex 148 cm beställ då storlek 150. Tänk även på att det är bättre om jackan är lite för lång än att den är för kort.

7. Låt barnen vara med!

Allt eftersom barnen blir större så blir det ofta svårare och svårare att få på dem rätt kläder. Och det viktigaste med en vinterjacka är faktiskt att den används! Ett tips är därför att plocka ut ett par modeller som du gillar och låt sen ditt barn vara med och välja vilken hen tycker är snyggast. Alternativt att ni tillsammans sitter ner och kollar utbudet och online, behöver ni prova inna köp kan ni använda vår tjänst boka & hämta (fungerar som en digital undanläggning!).

Köp barnjackor på Intersport

På Intersport har vi ett brett utbud av jackor till både barn och vuxna. Få mer inspiration, shoppa online eller kom in i någon av våra butiker. Du kan bland annat hitta vinterjackor, träningsjackor eller lättviktsjackor eller hela set med skidkläder eller regnställ. Vet du vilken jacka barnen ska ha men vill ändå att de ska testa den först är vår tjänst boka & hämta för dig. Då kan du reservera varan online och åka till vald butik och prova och titta innan du köper den du önskar. 

Andra 'Outdoorguider' inlägg