10 frågor till Charlotte Kalla
Vintersportguider

10 frågor till Charlotte Kalla

Guldmedaljören om uppladdning, nyckelord i spåret och firandet

Guldmedaljören om uppladdning, nyckelord i spåret och firandet 

Alla är imponerade av hennes förmåga att hantera trycket och finna en så extrem fysisk- och psykisk skärpa exakt när det är dags. Den 24 februari 2015 blev en magisk dag för Charlotte Kalla. Många trodde att loppet skulle bli en rysare, men så blev det inte. Charlotte krossade motståndet inför hemmapubliken när hon tog sitt första individuella VM-guld.

1. Hur lyckas du pricka in rätt form exakt rätt dag och tidpunkt?

- Jag har haft lugn och ro sedan jag var här i Falun på Skandinaviska cupen i januari och bara fokuserat, gjort det jobb som behövdes och inte haft vare sig media eller sponsoruppdrag. Jag har fått vara frisk och, ja, allt, har fungerat perfekt. Jag har känt mig trygg, lugn och glad in mot VM.

2. Vad tänker du när det känns tufft i spåret?

I spåret har jag jobbat med framför allt ett nyckelord – Bit ihop!

3. Vad är hemligheten bakom framgångarna?

– Jag ser inte mig själv som en stjärna, det är inget jag strävar efter att bli. Jag är Charlotte Kalla, en vanlig tjej som tränar mycket, gillar att vistas i naturen och åka skidor. Resultaten får jag av hårt arbete och ett järnhårt fokus på att bli bäst, det är det som driver mig. 

4. Vad gjorde du timmarna innan VM-tävlingen?

- Jag låg på rummet och tittade på SM-loppet 10 km fri stil i Örebro där allt gick som på räls. Därefter blev det frukost och sedan TV-tittning, igen. Då kollade jag igenom världscuploppet från Östersund. Jag ville boosta positiv energi, 

5. I sitt tacktal till landslaget framhöll du organisationens styrkor, hur viktig är den?

- Många är delaktiga i min seger. Jag har de bästa förutsättningarna för att lyckas. Det finns en kedja med spjutspetskompetenser som stöttat, vårdat och väglett på, i och utanför spåret.

Mamma Lena och pappa Per-Erik väntade bakom hörnet och att se kramkalaset som bröt ut var väldigt vackert och rörande.

6. Hur var det att träffa mamma och pappa efter loppet?

Efter att ha mött ett hundratal journalister och fotografer och hört den mäktiga nationalsången spelas på Torget i Falun kom ögonblicket jag ändå längtat efter mest, att få krama om mamma och pappa.

7. Vad tänkte du om motstånden inför loppet?

Jag trodde att norskorna skulle bli mina värsta konkurrenter.

8. Hur går tankarna efter loppet?

- Jag undrar hur lång tid det tar att smälta det här, det blev ju som jag drömt om men ändå inte.

9. Hur firades guldet?

- Det var väl först vid tio vi kunde fira lite, då blev det guldtårta och hyllning från hela laget.

10.  Hur ser tiden ur frammåt?

Jag vill fortsätta utveckla mig som skidåkare och människa, det är mitt ständiga fokus. Att aldrig nöja mig helt. 

Sveriges Skidhjältar

Vad rör sig i huvudet hos våra största längdskidstjärnor inför säsongsstart? Här får du unika inblickar i de ofta blytunga och stenhårda förberedelserna med längdlandslaget. I det här avsnittet möter du bland annat Anna Haag och Charlotte Kalla.

Efter fyra världscuphelger är det efter nyår äntligen dags för säsongens stora höjdpunkt i längdvärlden, Tour de Ski. Men längdlandslaget förberedelser börjar långt innan säsongen startar, och det är mycket hårt arbete och fullt fokus som gäller. I nio små filmer som vi publicerar under julhelgerna här på Stories under rubriken Skidsnack får du komma närmare några av huvudfigurerna i skidlandslaget och höra lite om deras tankar om träning och livet som elitskidåkare. 

(Klippet är från programserien Sveriges skidhjältar från 2015.)

Foto: Wikipedia

Andra 'Vintersportguider' inlägg