Aktiviteter på julafton
Livsstilsguider

Aktiviteter på julafton

Massa inspiration för roliga aktiviteter på julafton

Aktiviteter på julafton

För många är julafton en dag med mycket stress och sockerkickar i kombination med matkoma och stillasittande. Och visst är det till viss del en härlig del av traditionen. Många vill dock få in lite mer rörelse och aktiviteter på julafton och mer julaktiviteter över juldagarna över lag.

Här kan du som har lite idétorka på vad man kan hitta på få massa inspiration på aktiviteter på jul. Allt från pulkarace eller yoga till längdskidor och långpromenad med skinksmörgås.

 • Längdskidåkning
 • Laga mat utomhus
 • Promeneraoch prata med en vän eller släkting du inte träffar i jul
 • Pulkarace
 • Långpromenad med matsäck
 • Åka skridskor
 • Gymma utomhus
 • Bygga en koja med familjen
 • Dricka kaffe/glögg i skogen
 • Lyssna på ljudbok i trädgården
 • Ta en löprunda med en bra podcast
 • Gå ut och fotografera
 • Yoga i naturen
 • Spela in en en julhälsning till någon

Se till att klä dig rätt

En av de viktigaste sakerna när du är utomhus är att du klär dig rätt, från topp till tå. Det gör du bäst med den klassisika lager på lager principen, läs mer och lär dig steg för steg vad du ska ha på dig för att slippa frysa.  


 

Mer inspiration till julkul

Vill du ha än mer inspiration på vad du kan hitta på?

James, idrottslärare

Jag har fyra barn och att komma ut och röra på sig är ett måste för att orka med dem hela dagen, haha. Då får de ut lite överskottsenergi och kan fokusera på något annat än julklappar, tomte och socker en stund.

Vi har i tre år nu inlett julfirandet med femkamp hela släkten, det är faktiskt riktigt roligt. Vi har först pulkarace, tävling i vem som bygger högst snögubbe och löptävling upp för en snöig backe. Sen när vi kommer in fortsätter femkampen med basketstraffar och mest antal kickar med fotboll nere i farmor och bonusfarfars källare. Grenarna anpassas så att de kan utföras av såväl en treåring som av farmor på 70+ och så för vi givetvis noggranna protokoll på lagen som deltar. Det vinnande laget slipper disken efter jullunchen. 

Sussi, överläkare

Vi bor i södra Sverige och har för att vara mer säkra på en vit jul firat jul i Sälen flera år. Då slipper vi åka runt till en massa släktingar och kan bara njuta av gemenskapen med familjen och att stressa ner över ledigheten.

Förutom avkopplingen och lugnet kan man dessutom utnyttja snöns alla möjligheter till rörelse. Vi åker mest slalomskidor och barnen gillar att åka skidor i parken. Nu är de så stora att de kan åka själva och jag och min man kan ta en runda på längdskidor tillsammans. Då får vi tillfälle att prata om det man annars inte riktigt har tid för när vardagen gör sig påmind där hemma. Vi brukar även vara ute i snön och härja, bland annat gör vi varsina personliga snölyktor som står och lyser upp stugan nästan hela veckan.  

Gilbert, pensionär

Jag bor utomlands under vinterhalvåret så när jag kommer hem två veckor över julen älskar jag snön. Jag uppskattar naturen och de vackra vyerna något enormt och försöker vara ute så mycket jag bara kan.

Just på julafton brukar jag och min livskamrat börja dagen ute. En lång promenad och så stannar vi på en mysig plats och dricker kaffe och äter skinksmörgås som vi haft med oss. Det är inget som hindrar oss, ibland krävs det bara lite mer kläder.  Ett år var det 14 minusgrader, då blev det ett ganska kort frukoststopp. Då gällde det verkligen att klä på sig ordentligt vill jag lova, dubbla underställ och en riktigt varm vinterjacka. Lagom till lunch fylls huset med en massa barn, bonusbarn och barnbarn och jag vet inte allt. Då blir den enda rörelsen man får att plocka ut mat från kylen, plocka ut disk ur diskmaskinen och dansa lite runt granen med barnbarnen. 

Isabelle, journalist

Jag brukar ta tillfället i akt när det är lediga dagar runt julen att åka ut på en långresa. Sist var jag i Sri Lanka, året innan dess på Bali och i år ska jag resa runt i Sydamerika.

När jag är ute och reser är det mest fokus på mat, nya vänner och så gillar jag att testa på nya typer av träning. Så mina aktiviteter på julafton särskiljer sig säkert en del från de traditionella som att åka pulka och bygga snögubbar. Jag spenderar min julafton på surfbrädan, med ett paddelracket i handen eller på en yogamatta i soluppgången. Efter lite träning under dagen kan jag njuta än mer av alla nya matupplevelser och trevliga middagar med locals och nya bekanta man träffar på vägen. 

Aktiv jul på Intersport 

På Intersport skapar vi möjligheten att få in mer aktiviteter i jul. Ibland krävs det inte mycket för att skapa så otroligt mycket. På Intersport har vi en massa julklappstips för nära och kära. Kanske kan en stjärtlapp, ett par raggsockar eller en ny mössa som julklapp i strumpan på morgonen få dagen att vända. På Intersport hittar du julklappsinspiration till både stora och små samt alla förutsättningar för en mer aktiv jul. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg