Ät vegetariskt och håll dig mätt längre
Livsstilsguider

Ät vegetariskt och håll dig mätt längre

Brukar du känna dig hungrig en timme efter lunch? Testa mer vegetarisk kost så håller du dig mätt längre.

Vegetarisk mat

Brukar du känna dig hungrig en timme efter lunch? Kanske dags att testa mer vegetarisk kost. Då håller man sig nämligen mättare längre, det visar en färsk studie från Köpenhamns Universitet.

Proteinrik mat som är vegetariskt

Det finns mycket forskning om hur viktigt det är att få i sig mycket protein när man tränar. Proteinerna hjälper kroppen att bygga muskler och gå ner i vikt. Rött kött är en av svenskarnas stora favoriter bland proteinkällorna. Det är också ett av de livsmedel som vi i Sverige äter för mycket av. Många inbitna köttätare påstår sig inte bli mätta på vegetarisk kost, ett påstående som forskningen nu motbevisat.

Bönor och ärtor är mer mättande än kött

En studie från Köpenhamns Universitet visar att måltider baserade på baljväxter som bönor och ärtor är mer mättande än kött. I studien fick ett 40-tal unga män tre måltider med antingen bönor och ärtor eller kött som protein.

Killarna som åt baljväxter åt 12 % färre kalorier vid sin nästa måltid jämfört med de som ätit kött, dessutom höll sig mättnadskänslan efter måltiden i sig längre. Forskarna tror att en av anledningarna till resultatet är att baljväxter innehåller mer fibrer än kött.

Protein utan kött

Precis som rött kött är baljväxter fullproppade med protein, dessutom är de rika på B-vitamin och mineraler. Forskarna bakom studien menar att bönor och ärtor kan hjälpa folk att gå ner i vikt samtidigt som det är ett miljövänligare alternativ till kött. Så testa att byta ut köttet mot baljväxter och håll dig mätt längre! 


 

Vegetariska recept

Allt fler väljer att äta mer vegetariskt, och det finns mängder av bra anledningar att göra det. För djuren, för miljön och så klart för din egna hälsa. Men att laga mat utan köttprodukter kan vara lättare sagt än gjort. Hur lagar man vegetariskt utan att det blir en tråkig sallad varje dag eller hur får man i sig tillräckligt med protein? Nedan följer tre riktigt goda vegetariska recept som du bara måste testa!

Recept på falafel

Cirka 20 st

230 g kikärtor, kokta 
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
1 tsk spiskummin 
½ dl hackad bladpersilja 
2 krm sambal oelek 
2 msk majsstärkelse
Salt
Smör eller olja att steka i

Gör falfael

Skölj kikärtorna, hacka löken och pressa vitlöken. Mixa tillsammans med övriga ingredienser. Forma smeten till små bollar efter önskar form och stek på medelvärme i smör eller olja cirka två minuter. 

Recept på vegetariska wraps

½ sötpotatis
1 aubergine
Två nävar bladspenat
200 g fetaost
½ rödlök
Tunnbröd eller tortillabröd

Gör Vego-wrap

Skiva auberginen och strö rikligt med salt över den, låt stå cika 30 minuter och torka av vätskan som blir med ett hushållspapper. Baka sötpotatis och aubergine i ugnen cirka 15-20 minuter på 200 grader. 

Ta fram önskat bröd och börja fyll med bladspenat, fetaost, skivad rödlök och grönsakerna från ugnen.

Recept på linssoppa

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl röda linser
1 tsk basilika
1 tsk paprikapulver
400 g tomatkross
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
olja att steka i 
salt och peppar

Till servering:
Creme fraiche
Bröd

Gör linssoppa

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt linser, basilika och paprikapulver och häll på tomater, vatten och buljongtärningar. Låt koka 15 minuter. Krydda med salt och peppar och smaka av med mer basilika och paprika. Servera med en klick creme fraiche och gott bröd.


 

Flexitarian

Utan mångårig utbildning och erfarenhet inom näringslära kan det vara svårt att veta vad som faktiskt är bra för kroppen att äta. Medan den ena säger si och den andre så, så säger matvarukedjan att 2017 är året då vi blir mer flexibla i vårt sätt att äta mer hälsosamt. Det är alltså helt okej att den ena dagen vara vegan och den andra pescetarian. Allt handlar om att hitta det som funkar för dig

Mer vego

Nu senast var det en av de stora matvarukedjorna som gjorde en reklamfilm där man uppmanade att välja vego oftare. Köttproduktionen bidrar till en stor mängd växthusgaser genom utsläpp av metan från fodersmältning, samt utsläpp från foderodling och gödselhantering. Vegeterianer drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar samt har lägre kolesterolvärden än de som äter kött, så det finns absolut en hälsoaspekt i att hoppa över fredagsbiffen lite då och då. Ett bra motto att hålla på när det kommer till kött är mindre men bättre.

Så, minska köttet och börja cykla så har du gjort ditt för miljön!

Minska köttkonsumtionen

Enligt WWF äter varje person i Sverige i genomsnitt ca 50-55 kg kött per år. De menar att detta är alldeles för mycket ur en miljösynpunkt och att vi helt enkelt bör äta mindre köttprodukter. Du har säkert läst eller hört om detta från flera håll det senaste, WWF är nämligen inte ensamma om att mena på att vi måste minska köttkonsumtionen.


 

Nyfiken Grön: mer vego - mindre regler!  av Cecilia Blankens & Kristin Johansson.

Men när man väl står där och ska laga middag, hur gör man? Vad behöver man äta för att få i sig tillräckligt med proteiner och järn? Har du någon gång tänkt dessa tankar tycker vi att du ska kolla upp nya kokboken Nyfiken Grön: mer vego - mindre regler!  av Cecilia Blankens och Kristin Johansson.

Vegetarisk kokbok för att minska på köttet

Bokens författare är själva personer som varit nyfikna på att minska på köttet, men inte vetat hur. Inspirationen att skriva en vegetarisk kokbok kommer alltså från den där ovissheten som man kan finna sig i när man först kliver in vego-världen. Att laga mat ska vara lustfyllt, och tanken med boken är att man ska kunna lära sig mer om vegetarisk mat utan att få stränga pekpinnar på sig; mer vego - mindre relger, helt enkelt. Mellan recepten finns fakta och personliga texter från författarna och man tar även upp hur man får med sina barn på vego-tåget. 

Laga mer vegetariskt

Med fler anledningar, fler goda vego-recept och förhoppningsvis mer inspiration hoppas vi att du ska våga testa laga mer vegetarisk mat. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg