Athleisure – trenden som är här för att stanna
Livsstilsguider

Athleisure – trenden som är här för att stanna

Sport och mode kombinerat i ett. Det är en av de hetaste trenderna just nu.

Träningskläder och vardagskläder - vad är skillnaden?

Gränsen mellan vardagskläder och träningskläder har suddats ut och i dag är det inga konstigheter att kombinera skinnjackan med ett par funktionstights. Trenden kallas athleisure och är här för att stanna.

Den stora trenden i modevärlden

Du har säkert redan skymtat stilen - men i sommaren slår den enligt trendexperter igenom på riktigt. Athleisure är en kombination av athletic och leisure som innebär att det är helt okej att kombinera till exempel funktionstights och skinnjacka. Den amerikanska historieprofessorn Deidre Clemente har kallat stilen en “galen hybrid” mellan träningskläder och uppklätt - med andra ord en stil som funkar överallt.

Fokus på en aktiv vardag

En del, som Deidre Clemente själv, tror inte att det bara är en trend utan ett paradigmskifte i hur människor klär sig. 
– Jag tror att vi kommer se mycket mer av den här stilen. Idag är det stort fokus på att man ska vara aktiv och sportig. Det ligger i det här modet, säger Marcus Olsson, produktchef på Intersport.

Träningstights även på stan

Gränserna mellan vardagskläder och träningskläder suddas ut och de olika stilarna flörtar med varandra. 
– Många tränar idag i bomullstights trots att ett par funktionstights kanske hade varit “bättre”. På samma sätt ser man funktionstights ute på stan, där vi i vanliga fall hade sett varianter i bomull, förklarar Marcus Olsson.

Vardagskläder med sportiga detaljer

Men man måste absolut inte klä sig i träningskläder för att stilen ska bli sportig.
– Hela sportwear-konceptet andas sport. Det kan vara detaljer och material som gör att ett vanligt plagg ser sportigt ut. Många varumärken har idag vardagskläder som ser snabba och tekniska ut.

Topplista för Athleisure-trenden

Här är de tre plagg som starkast indikerar den heta trenden. 

  1. Träningstights - tighta träningsbyxor är idag både en modemarkör och funktionell  träningsplagg som passar till nästintill alla tillfällen.
  2. Collegetröja - hoodien, gärna i oversize-modell, ger en klar streetkänsla och är samtidigt otroligt bekväm och snygg. 
  3. Träningsjacka - löparjackan är både praktisk och helt rätt modemässigt. I en häftig färg eller dynamiskt mönster är den än mer rätt!

Kläder från Peak Performance

- Den kommer definitivt att fortsätta växa och utvecklas med tanke på hur självklart det är att leva ett aktivt liv där man ständigt rör på sig mellan platser och aktiviteter idag, säger Alexandra Fundin, designer på Peak Performance.

Sport och mode i samma outfit

Alexandra förklarar athleisure som mixen mellan sport och mode i en och samma outfit.

- Det är funktion och stil i kombination, det ena behöver inte utesluta det andra. Det fina är att du är helt fri till att göra den till din egen, på ditt eget sätt och med de produkter du tycker om och som passar din livsstil, säger hon.

Vi såg trenden komma starkt redan under förra sommaren och precis som Alexandra säger så kommer trenden/stilen att fortsätta växa.

Men varför har den egentligen blivit så populär?

- En aktiv livsstil har blivit en självklarhet hos den stilmedvetna och moderna människan idag. Därför både behöver och vill man blanda in funktionella (sport)produkter i sin outfit för att enkelt kunna röra sig mellan och ta del av allt som dagen innefattar. Och man vill ju klä sig bekvämt utan att kompromissa med en hög stilnivå. På Peak Performance har vi ett mindset som säger ”From bike to bar, from work to workout”. Våra kläder ska fungera så, och där är sportswear ett fantastiskt komplement till din vardagsgarderob.

Bekvämt mode

Enligt Alexandra är athleisure/sportswear-trenden alltid rätt att bära, det viktiga är att du är bekväm och att kläderna inte hindrar dig från att göra det du vill.

Om man ska satsa på ett plagg, vilket är då det ultimata?
- Jag skulle säga att hoodtröjan är den centrala sportswearprodukten, och ett måste i varje garderob. Den kan du mixa in precis hur och var du vill i trendbilden idag, och fungerar verkligen i ”from bike to bar, from work to workout”, säger hon. 

Ni på Peak Performance lanserar en ny sportswear-kollektion den här säsongen, berätta lite mer om den.

- Sportswearkollektionen SS 18 är influerad av två håll. 90-talstrenden (som fortfarande håller i sig) och sport. Resultatet är en cool och väl avvägd balans mellan ett djärvt och färgrikt uttryck med mycket attityd och stora artworks för säsongen (som flörtar med 90-talets streetmode) - och ett renare uttryck där detaljer, material och print-tekniker från sportvärlden möts.

Andra 'Livsstilsguider' inlägg