Hälsa istället för ohälsa
Livsstilsguider

Hälsa istället för ohälsa

7 tips för bättre självkänsla och för att vara lite snällare mot dig själv

7 tips för bättre självkänsla

Din kropp är otrolig. Den är helt fantastisk. Många är idag intresserade och involverade i sin hälsa på olika sätt för att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att vara just så fantastisk. För en del rinner bägaren över och hälsa blir ohälsa på olika nivåer.* Vi vill här ge bra och inspirerande tips för att du ska tycka om din fantastiska kropp precis som den är och hylla den för allt den klarar av.

Tips för att vara snällare mot sig själv

Många av oss vill vara mer snälla mot sig själva, men det kan vara svårt. För dig som är trött på trassel i huvudet som inte gör någon nytta och tankebanor som inte gör dig gott har vi 7 tips.

  • När du tänkt något mindre positivt om dig själv är du skyldig dig själv en bra tanke. Det kan vara allt från en bra hårdag till en god gärning eller bra prestation på jobbet. 
  • Beröm personer runt omkring dig, då ökar chansen att de fortsätter göra det. Snacka om bra boost, härlig gemenskap och bättre självkänsla när komplimangerna flödar. 
  • Träning och motion frigör endorfiner som ger mer lust, glädje och bättre självkänsla. Kanske kan du rensa ur lite med en löprunda eller ett pass på gymmet. Läs 10 anledningar att löpträna för fler possitiva effekter.
  • Saker du aldrig skulle tänka om någon annan eller ens komma på tanken att säga till en vän – de ska du heller inte säga eller tänka om dig själv. 
  • Sätt ord på hur du känner, med en vän eller högt för dig själv. Att krångla med tankar gör dem till slut bara till ett trassligt garnnystan som inte gör någon nytta alls.
  • Stress gör ofta inget gott för tankeverksamheten och eventuella besvärliga tankemönster. Hitta lugnet med en promenad, meditation eller yoga
  • Försök ta din tanke till ett större perspektiv. Vad leder det till för den närmaste timmen, närmsta veckan eller månanden? Kanske är det mer värt att bara strunta fullständigt i det. 

Ta hand om kroppen

Visst kanske det finns delar med den som du stör dig på och som du hade velat ändra, det är du inte ensam om. Ett fylligare hårsvall, en muskel man vill ska bli mer synlig, något kilo man vill gå ner eller ett märke man gärna hade velat ha bort. Om man bortser från små saker likt dessa som i det stora hela egentligen är helt irrelevant är kroppen helt grym. 

Den orkar med dig fastän att du kanske inte alla gånger orkar med den. Den är stark nog att göra nästan allt du ber den om och den löser problem du inte ens visste den kunde klara av. Ni är ett bra team, du och din kropp. Därför, och av många fler anledningar, är det viktigt att du tar hand om din kropp och är snäll mot både kroppen och dig själv. 

Kroppshets leder inte till något bra

Vi lever idag i ett samhälle där väldigt många lägger ner orimligt mycket tid på att fundera och analysera aspekter runt kroppen. Träning, vikt och mat är starten på en lista som tyvärr kan göras hur lång som helst. Många har idag orimligt höga krav på sig själva, både när det kommer till utseende, beteenden och livsval.  Kommersiella och sociala medier gör oss allt mer påminda om dagens rådande normer och det ständiga inflödet av hur vi bör ser ut, hur ofta vi bör träna och vad vi bör äta gör oss kanske mer påverkade än vad vi tidigare trott.

Hur ska vi då stå emot den här negativa synen på något så härligt som mat och träning och sluta koppla det så starkt till utseende, vikt och muskler? Ett svar på ovanstående fråga är givetvis önskvärt. Hur enkelt det än är i teorin och hur svårt det än är i praktiken så landar det ofta i att helt enkelt vara mer snäll mot sig själv. 

Stanna upp och ta hand om dig själv

Vardagsstressen har egentligen aldrig någon början eller något slut. Vardagen är som ett pågående kretslopp som bara fortlöper konstant. Ibland är det viktigt att stanna upp. Ta en stund och fundera på vad du kan göra för att ta hand om dig själv och kanske ta denna stund till att faktiskt vara det också. Hur lång den här stunden blir är givetvis upp till dig.  

En stund för dig själv

Straffa in dig själv med stress, orimliga krav och ytterligare måsten. Försök identifiera vad som gör dig lugn och glad och försök vara snäll mot dig själv och din kropp istället. Unna dig 10 minuter meditation med positiva tankar, en timmes massage eller promenad i skogen eller en halv dag med ett träningspass du tycker om, kanske tillsammans med en kompis följt av bastu och en fika. Kanske kan du lägga in en prioriterad tid varje vecka som enbart handlar om dig. En stund då du gör något du vet att du mår bra av både under tiden du gör det och en bra stund efteråt.

Hälsa på Intersport

På Intersport brinner vi för hälsa och önskar alla, oavsett ålder, en enkel väg till en aktiv vardag. Att alla i det stora hela har en positiv syn på träning och sport som något vars stora fokus är att få dig att må bra. Att lyfta tyngre, göra fler mål, springa snabbare eller hoppa högre ska bara vara en bonus. 

*För allvarlig ohälsa bör du vända dig till vården. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg