Julaktiviteter utomhus
Livsstilsguider

Julaktiviteter utomhus

För att kunna njuta än mer av julmysigt är det skönt att varva med roliga aktiviteter utomhus.

Träning som är kul i jul

Under långhelgerna kan det vara bra att passa på att ta lite ledigt från olika krav och måsten som finns i vardagen. Kanske då även att sänka kraven på hur mycket och hur hårt du ska träna. Därmed inte sagt att du ska strunta i träningen – men satsa på rörelseglädje som utgångspunkt!

Träna lite är bättre än inte alls

För att kunna njuta än mer av julmysigt är det skönt att varva med roliga aktiviteter utomhus. All den friska luften, att hitta på något tillsammans och den oslagbara  känslan efteråt. Och kom ihåg: att träna lite är bättre än att inte träna alls...

Här kan du inspireras ännu mer för fler aktiviteter på julafton

Tips på roliga aktiviteter  

Vi ger dig här fem tips på roliga aktiviteter att göra ute i vinter som passar precis lika bra för både stora och små. 

  1. Åk pulka
  2. Skridskor
  3. Vinterlek
  4. Slalomtävling
  5. Ut med hunden
  6. Längdskidåkning
  7. Cykel i snö

Pulkaåkning 

Att åka pulka kan vara en glädjefylld stund för både vuxna och barn! Och att dra ett barn, eller varför inte en vuxen, i en pulka uppför backen är riktigt bra träning för ben och rumpa. Den som känner sig extra ambitiös springer uppför för att få träning i både styrka och explosivitet. En extra kul utmaning är att rada upp pulkor längst upp i backen och köra pulka race, försten ner!

Skridskoåkning 

Antagligen har du en genomfrusen sjö eller en isrink i närheten – och därmed en perfekt plats för lite kravlös familjeträning på skridskor. Är man ovan kan man känna sig lite som Bambi på hal is, men det gör ingenting – så är det för alla. Se skridskoåkningen som ett bra sätt att träna din balans, aktivera din coremuskulatur och ha roligt tillsammans med barnen. Men tänk på säkerheten – glöm inte att ta på er hjälmar

Tävla i slalom

Hitta en backe, hoppas på snö, sätt ut käppar. På med skidor och ta tiden! En slalomtävling kan skapa ett adrenalinrus hos vem som helst och en mer eller mindre charmig tävlingsjäkel kan plötsligt dyka upp. 

Lek i snön 

Egentligen är allt som ni gör i snön bra för vardagsmotionen. Snöbollskrig, klättring i snöhögar, tillverkning av snögubbar och upptäcktsfärder i djup snö till exempel. Klä er varmt och utforska världen runt omkring er. Snön är, precis som sand, ett dynamiskt underlag och därför aktiveras fler små och stora muskler när ni pulsar fram. 

Längdtur

En tur på längdskidor är både rogivande och ger skön motion som kan anpassas efter olika erfarenhet i sällskapet elelr familjen. Kanske har ni mer er fika och stannar på en vacker utsiktsplats och njuter en stund innan ni stakar hemmåt igen. För den riktigt hurtiga kan man såklart höja tempot och öka på antalet kilometer.

Lek med hunden 

Den som är hundägare har troligen tillgång till en ständigt leksugen träningskamrat – som alltid ställer upp på olika sorters bus och lek i snön. Men tänk på att även hundens muskler behöver värmas upp, för att minska skaderisken. Börja med en rask koppelpromenad på 15-20 minuter så hinner ni båda bli lite varma. 

Cykla på snö 

Med anpassade kläder och en stabil cykel med dubbdäck och stänkskärmar så blir det kul att cykla även på vintern – och det är en väldigt bra träning. Med ett mer trögrullat och på olika sätt svårhanterligt underlag så lär du kunna köra dig skönt trött på rätt kort tid. 

Kläder i vinter

Att ha på sig bra med kläder när man är ute är grunden för en kul stund. Att frysa, vara för varm eller känna att kläderna hämmar rörelseförmågan är aldrig roligt. Klä dig med rätt kläder för lager på lager och du har bästa förutsättningarna för lagom temperatur i backen. På Intersport har vi allt från underställ och tröjor till jackor, overaller och kängor.   

Andra 'Livsstilsguider' inlägg