10 frågor till Promoe, Mårten Edh
Löparguider

10 frågor till Promoe, Mårten Edh

"Jag anmäler mig till olika lopp för att ha någonting att sträva efter."

Mårten Edh, mer känd som Promoe om hälsa löparglädje 

Mårten Edh, mer känd som Promoe, är en av fyra medlemmar i hiphop-gruppen Looptroop Rockers. Snart springer han Lidingöloppet för tredje gången. Vi träffade honom över ett samtal om löpning, droger och vikten av att välja en hälsosam livsstil.

"Jag anmäler mig till olika lopp för att ha någonting att sträva efter."

Han berättar att löpningen ger hon mycket, både för hälsa och glädje. Han brukar inte behöva övertala sig själv utan upplever att löpningen ger honom så mycket att det alltid känns värt det."För mig fungerar det att anmäla mig till olika lopp för att ha någonting att sträva efter."

1. När började du med löpning?

Löpningen började jag med på högstadiet när jag spelade handboll. Efter ett tag blev jag alldeles för fokuserad på tider, tappade löparglädjen och slutade för att hålla på med musiken. Jag blev vegan 2001 och nykterist 2002 och under den perioden tog jag upp löpningen igen.

2. Nu ska du springa Lidingöloppet, hur känns det?

Ja, jag tror att jag är redo. Det är tredje gången jag springer och jag har ett fullt träningsprogram som jag följer noga så det ska nog gå bra. Jag sprang ett Marathon i Kilimanjaro i Tanzania för ett tag sedan och sedan dess har jag har hållit igång bra.

3, Har du något mål?

Förra året sprang jag på 2,50 eller 2,45 eller vad det var, så jag vill helst springa på en bättre tid än så. Jag är bekant med banan, jag vet hur jobbig sista milen är och att det handlar mycket om taktik. Springer jag för fort i början så pallar jag inte i slutet och springer jag för långsamt i början kan det vara svårt att hämta hem den förlorade tiden.

4. Hur tränar du inför loppet?

Jag har ett träningsprogram i mobilen som jag följer. Den här veckan ska jag springa sex mil fördelat på fem pass. Nu när loppet närmar sig blir sträckorna kortare och passen lättare för att formen ska vara i topp.

5. Bästa löparminnet?

Maran i Kilimanjaro. Träningen inför loppet var plågsam och jag var orolig att jag inte skulle klara av det, men allt gick bra. Jag fick mycket support på plats och alla åskådare tyckte att de var väldigt roligt att en vit rasta kom springandes. Efter loppet ville folk ta kort med mig. De hade ingen koll på min musik, de tyckte bara att jag såg rolig ut. Ibland blir det lite för mycket fokus på mitt utseende, men där kändes det så genuint så jag blev bara väldigt glad.

6. Vad har löpningen gett dig?

Många fina naturupplevelser, sköna kroppsliga upplevelser, disciplin, målmedvetenhet och lugnet jag får när jag springer i skogen. Jag tror att det hjälper mig att bearbeta tankar och idéer så att jag kan fokusera när jag sätter mig i studion.

7. Har du något härligt råd till alla som vill börja springa?

Gå inte ut för hårt när du börjar springa. Det rådet har jag själv fått och struntat i att följa. Jag läste Born to run och blev skitpeppad på att springa på tårna. Efter ett tag fick jag väldigt ont i vaderna och det var antagligen för att jag sprang för mycket. Leder och muskler pallar inte alltid lika mycket som hjärta och lungor.

8. Hur ser en vanlig dag ut för dig?

När vi är på turné går vi oftast upp tidigt för att resa någonstans. Då går mycket av tiden åt till att sitta i olika fordon, så jag försöker alltid få in lite löpning. När jag är hemma sover jag lite för länge, avverkar en massa serier och försöker skriva låtar. Det mesta av min tid kretsar kring musik, fysisk aktivitet och planering av måltider. Det är alltid någon matbusiness på gång, typ att lägga chiafrön i juice eller att hålla på med groddar.

9. Hur viktig är maten?

Den är skitviktig. Min mathållning är ett politiskt beslut som handlar om både miljö och rättvisa. Om vi äter växtbaserat räcker maten till fler människor. Sättet vi lever på nu är inte speciellt hållbart. När jag blev vegan var det av djuretiska skäl, jag ville inte stödja en industri som innehåller så mycket lidande. Samtidigt är ju döden också en del av livet, men som det ser ut idag är det så förvridet och industrialiserat. I en bättre värld hade jag säkert ätit kött om jag hade varit tvungen.

10. Så, vad händer nu? 

Nu ska jag åka hem till Skåne och skörda lite. Jag har massa fina rödbetor, mangold och potatis som jag ska äta upp. Grönkålen gick helt åt helvete, alla mördarsniglar åt upp den. Jag har ingen kärlek till mördarsniglar och jag har inte hittat något effektivt sätt att döda dem på.

 

Andra 'Löparguider' inlägg