
6 tips för att hålla igång löpningen på vintern
Löpcoachen Lisa Beskow guidar dig till vinterlöpningen
Springa på vintern
Vintern står för dörren, men vi är många som vill fortsätta springa under den mörkare delen av året. Så vad bör man tänka på när temperaturen sjunker och snön faller? Här bjuder Lisa Beskow, löparcoach på Runday, adidas runners och TSM running, på sina bästa tips.
1. Träningsprogram anpassat efter vintern
Löpträningen utomhus behöver i viss mån anpassas efter underlag och temperatur. Generellt bör utom husträningen på vintern bestå av lugnare löpning om temperaturen är låg eller om underlaget är halt. Högintensiv träning som intervaller bör därför göras på dagar när temperaturen är mild och under laget bra. Däremot går det bra att springa långa pass så länge ansträngningsnivån är relativt låg.
2. Löparkläder efter temperatur
Det är förstås individuellt hur mycket man vill ha på sig när det är kallt ute, men det finns några viktiga måttstockar. Det är värt att investera i ett bra underställ som transporterar bort fukt. Lager på lager gör att du håller värmen bättre; välj plagg i funktionsmaterial. Långa strumpor skyddar häl senorna som är känsliga för kyla så se till att hålla dem varma. Ett tips är att klippa av skaftet på gamla strumpor som du tänker kasta, perfekt som hälsenevärmare ovanpå de vanliga strumporna. Till sist: du ska faktiskt småfrysa den första kilometern. Är du varm redan de första stegen på löpturen har du klätt dig lite för varmt.
3. Löparskor med broddar eller spik
Det kan vara värt att investera i skor med spikar eller ett par broddar om du planerar att springa mycket utomhus och känner dig osäker när vinter underlaget är knepigt. Det är inte bra att springa och spänna sig så välj utrustning som gör att du känner dig trygg. Springer du mer sällan kan du köra i de skor du har och passa på de dagar då underlaget tillåter.
4. Reflexer för löpning
Reflexer är superviktiga och verkligen ett måste om du springer när det är mörkt ute. Satsa på flera reflexer så att du syns ordentligt! Springer du i skog och mark kan en pannlampa vara bra för att ha koll på underlaget. Är du ansträngnings astmatiker eller planerar att springa högintensiva pass kan en värmeväxlare vara bra för att skydda lungorna vid minusgrader.
5. Variera löpträningen
Vinterlöpning är otroligt mysigt och ett bra sätt att ta sig ut under årets kalla månader. Långa löp turer i dagsljus på helgen är underbart, men det är också skönt att springa i mörkret genom staden på kvällen. Få saker slår känslan av att springa längst gatorna med musik i lurarna och kika på alla människor som sitter inne och kurar på restauranger och barer. Men mysigast av allt är att springa i nysnö och höra knarret under sulorna och njuta av det vackra vinterlandskapet.
6. Belöning efter löpningen
Om motivationen tryter kan du alltid fokusera på känslan efteråt; hur nöjd och glad du kommer vara när du kliver innanför dörren, tar en skön dusch, klär på dig varma kläder och sedan äter något gott i soffan under en filt. Vinterlöpning är dessutom ett bra sätt att komma i form. Och skillnaden på formen när våren kommer om du har hållit i löpningen är enorm. Kontinuitet gör underverk för löpformen.
Lisa Beskow
Ålder: 34 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Just nu föräldraledig med lilla Clara.
Så tränar jag på vintern: Gärna varierat med både inom- och utomhusträning. Jag springer intervaller inomhus och distans utomhus och sedan lägger jag till styrketräning och yoga som jag oftast kör inomhus.
Det ser jag fram emot: Att få börja springa igen efter förlossningen, och att så småningom kunna springa med Clara i en löparvagn.
Instagram: @lisa.beskow