Stressa ner genom att vandra
Outdoorguider

Stressa ner genom att vandra

Att ge sig ut på hike eller vandring menar vandringsexperten Angeliqa Mejstedt ger ett "speciellt lugn i kroppen". Läs hennes filosofi om "hikefulness" och få tips som tar dig en bit på väg.

Gå på hike och vandra gör gott för hälsan!

Hört talas om ”hikefulness”? Nej, kanske inte, men det är ett begrepp som vandringsexperten Angeliqa Mejstedt gärna använder. Här berättar hon om sin relation till vandring och hike – som till stor del bygger på just hikefulness...

På Angeliqas blogg läser vi i april 2019 att hon inte längre är i livet, våra tankar är hos familj och anhöriga. Vi läser på bloggen att "Vandringsbloggen kommer att finnas kvar som en källa till kunskap och friluftsglädje – allt det som Angeliqa brann för att förmedla". Det är med det i åtanke vi låter intervjun med Angeliqa från förra året finnas kvar.  

Vad är det bästa med vandring?

– Åh, det är kombinationen av flera saker. Innan jag satsade på vandringen helt och hållet arbetade jag mycket, och då hade jag stor nytta av vandringens möjlighet att ge återhämtning. Så fort jag tar på mig kängorna får jag ett speciellt lugn i kroppen. Samtidigt är det ett sätt att utmana sig själv, både fysiskt och mentalt – och det är något som är viktigt för att utvecklas. 

Återhämtning och utmaning är ingen dålig kombination... 

– ... men det är mycket mer än så! När jag är ute och vandrar med andra blir det en helt annan kontakt än i andra sammanhang, man umgås på ett djupare sätt än när man till exempel träffas över en lunch på stan. Sedan är det ett fantastiskt sätt att upptäcka ett land. Att vandra genom landet och möta människor på vägen är en form av hållbart resande som ger otroligt mycket.


Du skriver om ”hikefulness” – vad är det? 

– Det är en term som jag har uppfunnit själv. Det handlar om det speciella lugn och känslan av här och nu som det går uppleva i naturen, i synnerhet i samband med vandring. Att om och om igen sätta ena foten framför den andra inne i skogen eller uppe bland fjällen kan skapa ett alldeles särskilt meditativt tillstånd. 

Vart ska en nybörjare vandra i Sverige?

– Ett tips är Höga kusten, som är en del Världsarvet där man går genom uråldrig skog, över klippor och får utsikt över havet och skärgården. En helg där kan bli en unik friluftsupplevelse. Vill man ut på en längre vandring är Kungsleden väldigt bra. Sträckan Abisko- Nikkaluokta har utsetts till en av världens bästa vandringsleder av National Geographic. Det finns ju stugor längs vägen, så man kan välja i vilken utsträckning man vill sova ute i det fria. 

Vad är viktigt att tänka på när man ger sig ut och vandrar? 

– En sak är att inte vara beroende av mobilen för att navigera, den kan ladda ur och täckningen kan vara för dålig. Lär dig att behärska karta och kompass, kanske genom att använda det i välkänd terräng hemmavid eller så kanske den lokala orienteringsklubben ger sådana kurser.


Och när det gäller utrustningen i övrigt? 

– Rejäla kängor är förstås jätteviktigt. Kängan ska vara vridstyv, gå över fotknölen och sitta bra över ankeln. Det är också värt att lägga pengar på en riktigt bra ryggsäck. Men vad som är bra är väldigt individuellt, be om hjälp i butiken så att du får något som passar just dig. Kanske är det läge att titta på damväskorna som har avlastning i midjan och är konstruerade för att inte skära in i bröstet? 

Angeliqa Mejstedt 

Ålder: 31 år
Bor: Västerås
Gör: Driver Vandringsbloggen,
 författare, krönikör med mera
Aktuell med: Boken Vandra

Utrustningstips 1: ”Ta hem kängor och ryggsäck på öppet köp. Fyll ryggsäcken ungefär som när du ska ut på vandring, sätt på dubbla strumpor och snöra på dig kängorna. Gå sedan runt och dammsug hemma med utrustningen på dig – då får du testa den i rörelse utan att den blir nedsmutsad.” 
Utrustningstips 2: ”En vandringsstav kan vara en mycket enkel livförsäkring. Den ger en mycket bra stadga till exempel på hala klippor och bland blöta rötter i skogen.” 
Sommarplaner: ”Jag kommer mestadels att hålla mig i Sverige och är sugen på att vandra på Gotland, där finns det bland annat en pilgrimsvandringsled som tar två dagar att gå.” 
Drömvandring: ”Jag tänker fortsätta att pilgrimsvandra, det är något av ’min grej’. Jag är väldigt sugen på att gå en led genom Finland och upp i norra Norge, där man bland annat vandrar över skärgårdsöar och tar sig mellan dem med små färjor.” 
Blogg: Följ Angeliqa på vandringsbloggen

Av: Peter Wiklund
Foto: Louise Forslycke Garbergs

 

Andra 'Outdoorguider' inlägg