Regnkläder, vindtäta kläder och funktionskläder
Outdoorguider

Regnkläder, vindtäta kläder och funktionskläder

Vi har kollat med experterna vad som är viktigast att tänka på vid de tre vanligt förekommande vädertyperna.

14 maj 2018

Regnjacka, skaljacka eller tunnt underställ - vilka kläder för vilket väder?

Att gå på hike, campa eller åka på vandringsemester är oftast som allra trevligast i perfekt väder. Inte för varmt, inte för kallt men heller inte för blött eller för blåsigt. Dock stämmer sällan våra förhoppningar om vädret med den faktiska verkligheten, som de flesta av oss ex antal gånger blivit påminda om.

Rätt kläder och bra utrustning för dina utomhusaktiviteter

För att då inte deppa ihop helt och tappa lusten för sina planerade aktiviteter är utrustning och kläder a och o. I kombination med en ordentlig dos positivitet. Vi har kollat med experterna vad som är viktigast att tänka på vid tre vanligt förekommande vädertyperna; Blåst, regn och sol.

Jacka, hybridjacka eller softshell

Det kan se riktigt härligt ut inifrån, solen skiner och termometern visar tvåsiffrigt. Men när du väl kommer ut… Håll i hatten! Känslan av vind som tränger ända in i benmärgen och tanken att det inte spelar någon roll hur mycket du tar på dig gör sig påmind. Den viktigaste frågan är inte hur mycket du ska ta på dig utan vad du ska ta på dig. 

Vindtäta kläder

Vindtäta kläder som ett hybrid- eller softshellplagg är ett bra skydd när vinden viner. Förutom vindskyddet ger det bra komfort, klarar lättare regnstänk och är i material med god andningsfunktion. 

Regnkläder med tejpade sömmar 

Ibland kan man bli riktigt förvånad över hur mycket det egentligen kanregna. Det står som spö i backen och verkar inte ha någon som helst plan på att upphöra. Men den gamla sägnen att ”det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”, som man egentligen är så trött på för det finns faktiskt riktigt dåliga väder, har här ändå en poäng. Rätt kläder kan var skillnaden mellan glädje och total frustration.

Vattentäta kläder med vattenavvisning

För att kunna njuta i regnet är tejpade sömmar och hög vattenpelare två avgörande faktorer. Det viktigaste är dock kläder med bra vattenavvisning som håller dig torr trots skyfall. 

Funktionskläder som släpper ut värme

De flesta har nog känt känslan av panik på grund av värmeanfall och svettattack. Den känslan kan absolut vara svår att komma bort från vid vissa aktiviteter och väderlägen. Men med rätt strategi för klädval och material kan du få en skjuts en bit på väg från eländet. 

Tänk också på att skydda dig från solen för att slippa sova i ett tält tydligt rödmarkerad med soleksem eller ordentlig solfrossa.

Rätt funktionsmaterial i solen

När solen gassar är ett plagg med funktioner som släpper ut värmen en god idé. Antingen genom materialets förmåga att andas eller konstruktioner som enkelt släpper ut överskottsvärme.

Gör dig redo för utomhusaktiviteter!

Så, även om vi kan fortsätta hoppas på optimala väderförhållanden finns ändå förberedelser för eventuella avvikelser. Packa ryggan och gör er redo för utomhusäventyr!

 

Andra 'Outdoorguider' inlägg