Orientering och 10 frågor till Tove Alexandersson
Outdoorguider

Orientering och 10 frågor till Tove Alexandersson

Efter två guld och två silver i orienterings-VM i Lettland har Tove nu hela sju VM-guld.

Orienteringens magi

Orientering är en klurig sport som ger både knopp och kropp en rejäl utmaning. Att sporten kan anpassas efter din nivå, de vackra naturupplevelserna och den sköna motionsformen är tre av anledningarna att så många gillar det. En som verkligen kan sin grej inom orientering är Tove Alexandersson, läs mer om Tove lite längre ner. 

Hur fungerar orientering?

Orientering utövas både av motionärer, på nationell- och internationell nivå. Sporten handlar om att på okänd terräng ta sig fram till antalet uppsatta kontroller på så kort tid som möjligt. 

Karta

Du ska hitta kontrollpunkterna som är utsatta på kartan med hjälp av en orienteringskarta och kompass. Kartan är en förutsättning för att kunna genomföra ett orienteringslopp. Den är speciellt anpassad för orientering och har märkt ut höjder, stenar, gropar och branter med mera. Idag är orienteringskartan en mycket exakt avbild av marken där banan springs. 

Kompass

Tillsammans med orienteringskartan är kompassen det mest värdefulla en orienterare kan ta hjälp av. Med en kompass kan du se åt vilket håll respektive väderstreck finns och du kan därigenom få koll på hur du ska passa din karta i rätt riktning. Kompassen används även för att ta ut riktningen till den punkt du ska ta dig till för att hitta rätt kurs för din löpning.

Kläder och utrustning 

För orientering och skidorientering är kläder och utrustning liknande som för en löpare och en längdskidåkare. På Intersport finns allt från riktigt kvalitativa löparskor och trailskor till längdskidor och pjäxor. I klädväg är lager på lager principen att rekomendera och vi har allt från träningsjackor och funktionströjor till träningstights, löparshorts och kompressionstights. Välkommen in till någon av våra butiker och ta del av expertisen från vår personal eller köp online på intersport.se. Du kan även reservera dina produkter på nätet och hämta dem i vald butik. Med vår tjänst boka & hämta kan du prova varan och känna efter innan du handlar.


 

Tove Alexandersson är bästa svenska orienterare

När orienterings-VM i Lettland i början av augusti var över kunde Tove Alexandersson åka hem till Borlänge med ytterligare två guld och två silver. Vilket innebär att hon nu har hela sju VM-guld och är den bästa svenska orienteraren genom tiderna (Annichen Kringstad har sex VM-guld). 

Gratulerar till framgångarna! Känns det bra?

Tack, ja det känns väldigt bra!

Hur ser du tillbaka på VM-veckan? 

– Det är lite blandade känslor, det har ju varit händelserikt och gått både upp och ner. Men totalt sett känns det ju riktigt bra så klart. 

Vilka var de största utmaningarna under tävlingarna i Lettland? 

– Jag kände mig inte trygg med terrängen. Det gjorde att jag fick stora problem på med­ eldistansen.

Hur påverkades du av det?

- Det är ju som alltid på ett mäster­skap: det gäller att prestera på topp för att ha en chans att slåss om medaljerna. 

Hur kom det sig att du började med orientering en gång i tiden? 

– Båda mina föräldrar har alltid hållit på med orientering, så jag har följt med på tävlingar sedan jag var liten. Det var helt naturligt att jag själv skulle börja med det också.

Största anledningen till att du fortsatt?

- Jag har fortsatt mycket för att jag gillar kombinationen av att det är moment som är tuffa fysiskt och att det gäller att hålla koncentrationen hela tiden.  

Vad gillar du så mycket med sporten?

En del jag tycker mycket om är att varje nytt lopp alltid innebär nya utmaningar. 

Hur mycket skiljer sig orientering och skidorientering åt? 

– Visst är det en del som är lika, men det kräver rätt olika typer av träning för att kunna prestera bra. Det tycker jag är en klar fördel, då får jag variera träningen och kan köra hårt. 

Har du en tydlig gräns mellan löp- och skidsäsongen?  

– Nja, kanske inte åt det hållet, för jag tränar mycket löpning under vintern också. Däremot blir det ett tydligare skifte på våren – då lägger jag skidorna på hyllan fram till hösten. 

Vad ser du främst fram emot under den kommande vintersäsongen? 

– Givetvis är det VM i skidorientering i slutet av mars – det går ju den här gången i Sverige! Då gäller det att vara på topp igen...

Tove Alexandersson

Ålder: 26 år 
Bor: Borlänge

Klubbar: Stora Tuna OK (orientering), Alfta-Ösa OK (skidorientering) 
Meriter i urval (orientering): 7 VM-guld, 4 EM-guld, 4 totalsegrar i världscupen, 20 segrar i världscuptävlingar.
Meriter i urval (skidorientering): 8 VM-guld, 9 EM-guld, 2 totalsegrar världs- cupen, 21 segrar världscuptävlingar.
Webb: tovealexandersson.se 
Facebook: alexanderssontove 
Instagram: @tovealexandersson

Intervju av: Peter Wiklund

Andra 'Outdoorguider' inlägg