3 givande tips inför Vasaloppet
Vintersportguider

3 givande tips inför Vasaloppet

Den som tror att Vasaloppet för eliten bara handlar om stakning har helt fel.

Tre tips för Vasaloppet

Den som tror att Vasaloppet för eliten bara handlar om stakning har helt fel. För en plats på pallen krävs en grym styrka och ett ständigt slipande på tekniken. Det här vet Daniel Tynell som vunnit tre gånger. Här berättar han om hur längdskidåkningen har förändrats genom tiden och om hur han laddar inför Vasaloppet 2015. Daniel Tynell har just tränat ett par timmar på rullskidor. Det är en vanlig dag på jobbet för mannen som aldrig slutar tänka på första söndagen i mars, datumet för Vasaloppet. Läs  Daniels 3 tips för ett lyckat Vasalopp. 

  1. Staka på

    Vasaloppet handlar mycket om stakning. Träna mycket stakning, både på rullskidor och skidor. Tidigare säsonger har jag också tränat styrka på gym, men när jag i våras funderade på hur träningen skulle finjusteras bestämde jag mig för att ”kapa onödiga muskler” och bara bygga styrka genom rullskidåkning och skidåkning. Det är stor skillnad på dagens och dåtidens skidåkare, Vi har helt enkelt blivit tyngre, i dag tränar många fler styrketräning på gym. Dagens skidåkare är därför mycket sämre löpare än dåtidens skidåkare. Om man nu för tiden ska orka staka från start till mål så krävs en helt annan muskelstyrka i överkroppen.
  2. Träna smart

    Många motionärer når bättre resultat när de varierar intensiteten i sin träning. Det gäller att varva hårda och korta pass med långa och lågintensiva. Idag är det vanligt, även för vardagsmotionärer, att ha en gedigen träningsutrustning och en väl planerad träningsplan. Nu när hösten kommer blir det främst löpning, rullskidor och cykling. Det är ruskigt roligt och väldigt allsidig träning. När man kör tränar man hela kroppen. Förutom Vasaloppet har jag siktet inställt på Långloppscupen som tycks bli större och större, både när det gäller intresset från media och antalet motionärer som åker. Jag tycker det är otroligt kul med motionsvågen vi upplever nu. Jag ser fler och fler som springer, cyklar och åker skidor. Det är fantastiskt, inte minst ur ett hälsoperspektiv.
  3. Träna långsiktigt

    Det är ingen höjdare att börja träna en månad före loppet. Tänk långsiktigt, både för resultatets och din hälsas skull. Men det är inte den som tränar flest timmar som vinner. Det är den som bäst hittar balansen mellan träning och återhämtning och andra pusselbitar. Det är inte lätt när man är inne i sin bubbla och bara vill köra och köra. Det handlar om att bromsa sig själv, ha is i magen, lyssna på sin kropp och våga ta råd från andra. Längdskidåkning handlar inte bara om styrka utan också om teknik. Även här går utvecklingen framåt och ska man hänga med i tätgruppen måste man ständigt slipa på den. Det håller jag på med just nu. Det handlar om små detaljer, om själva isättningen av staven, om tajming och om tiondels- och hundradels sekunder. Det gäller att komma upp högt med överkroppen, falla framåt och få rätt isättning. Det kan man alltid bli bättre på.

Skapa förutsättningarma - Så hittar du rätt utrustning till Vasaloppet.

Daniel Tynell

Ålder: 38 år.
Bor: Borlänge.
Yrke: Skidåkare och egen 
företagare.
Antal Vasalopp: 13, med tre 
segrar och flera pallplatser.
Uppladdning inför lopp: Jag börjar alltid dagen med havregrynsgröt. Jag håller inte på med så mycket specialkost utan försöker istället få i mig bra, vanlig och näringsrik kost.
Energi under loppet: Då är det sportdryck som gäller.
Träningstimmar per vecka: Skidåkning är en naturlig del i min vardag och det kan bli över 30 timmar på längdskidor en tuff vecka.

Foto: Vasaloppet

Andra 'Vintersportguider' inlägg