Så föds en ny jacka
Vintersportguider

Så föds en ny jacka

Vi träffar Marie Millgård, designer på Intersport, för att höra hur arbetet går till.

Jackan - från skiss till butik

När du står framför spegeln för att välja din nya, snygga höstjacka är det mycket möjligt att det är en modell av Intersports designer Marie Millgård som du har på dig. Men hon är ingen solosportare – designarbetet är ett lagspel med många parametrar att ta hänsyn till.

Designer på Intersport

Marie Millgård är ansvarig designer på Intersport för vuxensortimentet inom ytterplagg. Hon har alltid ett öga fokuserat mot modevärlden för att följa utvecklingen, men det egentliga arbetet med en ny kollektion börjar ungefär ett år innan modellerna kommer ut i handeln. 

– Tillsammans med produktchef och sortimentsansvarig diskuterar vi trender som är på gång, vilka modeller som ska vara kvar men förnyas något respektive vilka som ska bytas ut mot helt nya. Vi tittar mycket på detaljer, snitt, material och färger, berättar hon.

Varumärken och egen produktion

Därefter börjar Marie skissa. Hon ritar cirka trettio jackor per säsong för att det ska finnas ett brett utbud som tillgodoser mångas behov. Därutöver kompletterar Intersport med ett stort urval av andra leverantörers varumärken så att det finns en bra mix att välja bland.

– Vi renodlar den sportiga känslan allt mer i Intersports modeller. Trenden till hösten är ett mer avskalat mode med tekniska detaljer som svetsade sömmar, vattentäta blixtlås eller laserskurna ventilationshål som inte behöver fållas. Det ger ett renare och exklusivare intryck när vi kan minimera synliga sömmar och stickningar på plagget.

Direktrisens roll i arbetet

Nästa steg är att koppla in direktrisen som konstruerar mönstren vilka sedan skickas till leverantören där prover sys upp. Direktrisen är en medarbetare som har en mycket viktig roll i designarbetet. 

– Det är först när vi ser plaggen uppsydda som vi kan bedöma hur de blir i verkligheten och ofta justerar vi detaljerna flera gånger innan vi bestämmer oss för hur jackan slutligen ska se ut. Det är en lång process som kan ta upp till ett halvår att genomföra, säger Marie.

Klassiska färger

Om du nu provar en quiltad jacka med resårkrage som på en bomberjacka i någon av de klassiska färgerna oliv- eller kakigrönt, vinrött, stålgrått eller i någon blå ton är du helt rätt i höst enligt Marie:

– Bomberjackans krage går igen i andra typer av jackor och den förnyar till exempel lättviktsdunjackan. Vi leker också med fler längder. Det quiltade blir jättestort, allt från modeller med mer volym till nätta och smidiga plagg. Och päls, alltså fuskpäls, på kragar och huvor i ton i ton med tyget kommer jättestarkt. Vi får se nya, metallicskimrande kvaliteter på dunjackorna. Reflexfärger i detaljer är också stort, och då tänker jag inte på de grälla varselfärgerna, utan snygga detaljer i reflextyger och på accessoarer. 

Flera olika lager

Marie berättar också att vi numera klär oss mer säsongslöst och varierar värmen med flera olika lager. Det kan bero på klimatförändringarna, åtminstone i södra Sverige där vintrarna blir allt mildare och det regnar mer:

– Det är intressant att se att den klassiska regn-rocken kommer tillbaka och nästan alla modemärken har lanserat sin egen. Intersports variant är gjord i ett vattenavvisande, funktionellt material som andas. Det är behagligare än galon. Regnrocken bärs till exempel ovanpå en lättviktsdunjacka när det är kallt, men kan också fungera ovanpå kavajen eller t-shirten när det är varmt.

Miljövänliga jackor

Miljömedvetenheten märks även i designen. Produkterna ska kunna leva länge och materialvalen görs med hänsyn till miljön.

– Kunderna är allt mer medvetna, så både miljö och det sociala perspektivet har fått större fokus. Vi arbetar till exempel med vattenavvisande beläggningar som är fluorkarbonfria och vi försöker arbeta mer med återvunna material, bland annat till vår basfleece där vi använder återvunnen polyester. Ekologisk bomull har också ökat. Miljön är absolut en aspekt som vi tar hänsyn till när vi designar.

Matcha jackan

  • Reflexer är riktigt trendigt just nu, dels i hela plagg men framför allt som detaljer eller i accessoarer. Istället för att komma ihåg att sätta fast en lös reflex så är det ju praktiskt om det redan finns ett tryck på plagget eller som ett par handskar som löser problemet direkt.
  • Höstens damjackor går i klassiska höstfärger som vinrött, olivgrön och mörkblått. Då kan de behöva lättas upp med lite ljusare färg som en vintervit eller puderrosa mössa eller vante.
  • Pastellfärgerna är vid sidan av de mörka färgerna helt rätt även för hösten, men man bär dem kanske inte alltid gärna som ett helt ytterplagg. Mössan med stor tofs, antingen i garn eller i fuskpäls, är fortfarande rätt.
  • Mössan med uppvik är höstens modell på herr-sidan. Antingen sotarmössa eller en mer vanlig beanie, gärna med en badge på uppviket. Melerade garner ger liv åt stickningen.
  • Matcha gärna mössa och vantar i samma färg. Det ser fint ut och ger en bra helhet ihop med en matchande halsduk eller scarf. Sätt inte svart till svart utan våga addera en färg.
  • Istället för att välja en färg på ytterplagget kan du satsa på ett par sneakers i färg. De kan förstärka en sportig stil i en i övrigt mer dressad outfit – helt rätt i athleisure-trenden som dominerar just nu.

Jackor på Intersport

På Intersport hittar du jackor både från våra egna varumärken samt de kända varumärkena på marknaden. Allt från McKinley och Etirel till adidas, Nike och Peak Performance. Välkommen in till någon av våra butiker eller till intersport.se för att hitta vinterjackor, regnjackor, skidjackor, skaljackor eller lättviktsjackor med mera. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg