Med träning som livsstil
Livsstilsguider

Med träning som livsstil

Är det fortfarande okej att ha träningstights utanför gymmet och sneakers på jobbet? Ska du följa trenden så absolut! För det finns inga tecken på att den sportiga looken till vardags håller...

11 maj 2017

Är det fortfarande okej att ha träningstights utanför gymmet och sneakers på jobbet? Ska du följa trenden så absolut! För det finns inga tecken på att den sportiga looken till vardags håller på att mattas av – tvärtom, berättar modejournalisten och löparentusiasten Sofia Hedström.

Trenden som kan kallas athleisure – är en kombination av athletic (atletisk) och leisure (fritid) – har hållit sig stark i tre-fyra år. Den började med att det blev allt vanligare att ha sneakers och träningsskor på arbetet, alltså som en del av proper klädstil. Därefter började träningstights bli accepterat utanför gymmen och det senaste tillskottet till trenden är att sportbehåar skymtar under klänningar och toppar under en vanlig utekväll på stan. Det berättar Sofia Hedström, som bland annat är modechef på svenska Women’s Health. Hon är sedan tolv år tillbaka bosatt i New York och konstaterar att den tydliga sportmode-trenden hänger ihop med en livsstilstrend:

– Man kan se det som en statusförflyttning. Under perioden 2000-2010 var det ett stort fokus på mode, men sedan började det svänga över mot träning och vad man gör med sin kropp. Allt fler vill signalera och framhålla att de är sportiga, säger hon.

Trenden gör att modet blir mer sportinfluerat, vilket i sin tur innebär att sportkläder är naturliga inslag hos modemedvetna storstadsbor.

– Casual Friday är ett fenomen som många företag har anammat här i New York, och nu är det inte ovanligt att se sportkläder på kontorsanställda en fredag. Annars kanske det är mest slående att det blir betydligt fler sportklädda på barerna; det är inget konstigt med att vara ute och springa och sedan gå på en bar direkt efter.

Maraton i klänning
Löpning ingår som en naturlig del även i Sofia Hedströms vardag. Det är sällan hon missar chansen att inleda dagen med en morgonrunda längs gatorna.

– Jag upptäckte löpningen för åtta-nio år sedan, och nu är det helt enkelt ett sätt att må bra. Det är njutning och en skön rytm i livet, säger hon.

Hon är en flitig maratondeltagare, och har dessutom fått en del uppmärksamhet på grund av sin klädsel under långloppen. Hon springer nämligen alltid i klänning eller kjol.

– Jag tycker det är viktigt att man får vara sig själv när man tränar. Jag har alltid klänning eller kjol till vardags, och då är det naturligt att jag ska ha det när jag springer.

FAKTA/SOFIA "HEADSTRONG" HEDSTRÖM
Ålder: 38 år.
Bor: New York City.
Gör: Modechef på Women’s Health, redaktör Runner’s World, modeexpert Svenska Dagbladet och redaktör Icon. Driver även väskföretaget We Got Baggage och arrangerar löparsightseeing i New York.
Tränar: Fem löppass en vanlig vecka.
Antal maraton: ”Snart 18”, alla i klänning eller kjol.
Om smeknamnet Headstrong: ”När jag först kom hit till New York så hade folk svårt att uppfatta mitt efternamn, och många trodde verkligen att jag hette Headstrong. Och då började jag själv använda det som smeknamn efter ett tag.”
Webb: sofiaheadstrong.com
Instagram: @sofiaheadstrong

Foto: Sofia Hedström privat
Foto: Sofia Hedström, privat. 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg