Frida Hansdotter kör för VM-medalj i Åre
Vintersportguider

Frida Hansdotter kör för VM-medalj i Åre

Efter OS-guldet i Pyeongchang är Frida taggad för ny säsong och VM i Åre.

OS-guld i Pyeongchang ger självförtroende inför VM i Åre 

Med ett färskt OS-guld i bagaget går Frida Hansdotter in i den nya säsongen. Och nu är det VM-medalj på hemmaplan som gäller när det är dags för alpint VM i Åre. Givetvis med rosa naglar i backen. När Frida Hansdotter glider in i starttältet börjar adrenalinet pumpa. Hon känner sig redo att dra iväg.


– Den känslan är helt underbar. Jag står ofta med ett leende på läpparna fast med fullt fokus på uppgiften. Sedan kastar jag mig bara ut i banan och ger järnet. 

OS-guld i Sydkorea

Att ”ge järnet” räcker ofta långt – i Frida Hansdotters fall till en handfull medaljer i de största av mästerskap. Senast i raden var det där magiska OS­guldet i Sydkorea. 

– Det är fortfarande svårt att beskriva känslan i kroppen. Man har lagt ner så otroligt mycket tid för att verkligen vara i sitt livs form just den dagen. För varje dag som jag tränade i Pyeongchang veckan innan tävlingarna skulle dra igång kände jag att snön passade mig, förhållandena var toppen och jag kunde finjustera det sista för att verkligen leverera på slalomdagen, säger Frida. 

OS var helt galet roligt!

Att hon sedan gav järnet på tävlingsdagen var inget som förvånade; att tävla och att få göra det i mästerskap är oslagbart i Frida Hansdotters tankevärld. 

– Man vet att chansen att ta en OS-­medalj bara kommer vart fjärde år. Så jag njöt av tävlingen och när Wendy (Holdener) gick över mållinjen var det både en lättnad att jag klarade det samtidigt som det bubblade ett sånt lyckorus inom mig. Helt galet roligt!

VM i Åre

Hur ser du på säsongens stora höjdpunkt – VM i Åre i februari? 

– Det ska bli riktigt roligt med ett mästerskap på hemmaplan. Jag tror att det kommer bli en folkfest. Åre arrangerar alltid bra tävlingar. 

Är det en fördel eller en nackdel att som svensk åka på hemmaplan? 

– Visst blir det mer press, alla vill ju att svenskarna ska lyckas bra. Men jag ser press som någonting positivt. Press skulle inte uppstå om inte vi svenska åkare hade bra chanser att lyckas riktigt bra på VM på hemmaplan. 

Siktar på VM-medalj

Vad har du för förväntningar på dig själv? Kör du för medalj? 

– Klart jag kör för medalj. Det vore superroligt att klara av att ta min fjärde individuella VM­medalj, men det är många konkurrenter så det gäller att vara i topp­ form och få ut min åkning just på slalomdagen.

"Guldet ger mer tro på mig själv" 

Hur har OS-guldet påverkat din tro på dig själv som åkare? 

– Jag har varit i toppen i slalom i många år, och med tre VM­medaljer och en slalomcupseger vet jag att jag kan vara en av de snabbaste i världen. Men det är klart att ett OS­ guld ger mig ännu mer tro på mig själv. 

Hur ofta sätter du på Youtube och tittar på ditt guldåk? 

– Oj, faktiskt inte alls, svarar Frida med ett leende.

– Men det absolut härligaste var ju att se åket för första gången i studion, samma kväll som jag vann, i Pyeongchang med de svenska kommentatorernas röster... att höra Hans (Olsson) skrika och sen få krama om Tessan (Borssén) och Anja (Pärson) i studion som jag tävlat och tränat tillsammans med under så många år – det var underbart. 

Taggad för ny säsong

Finns det en risk för en ”mental baksmälla” när du går in i en ny säsong efter en sådan urladdning? 

– Svårt att svara på just nu, eftersom säsongen inte dragit igång än. Men jag känner mig taggad, har haft en riktigt bra sommar och går in i denna säsong starkare än någonsin. Att dessutom ha VM på hemmaplan att sikta på känns riktigt roligt. 

Är det lättare eller svårare att ge järnet på den tuffa försäsongsträningen när man har lyckats med någonting som ju egentligen är oöverträffat? 

– Jag älskar att tävla och träna, men det är klart att man ibland kan fundera på vad man håller på med när det känns som om det enda man gör är att träna. Samtidigt glömmer man det när man några veckor senare får stå på toppen av en glaciär, göra det man älskar och utmana sig själv bland röda och blå käppar. Självklart har OS­guldet gett mig extra bränsle.  

Ritualer som ger tur 

Genom karriären har Frida Hansdotter haft en del vidskepligheter för sig; exempelvis finns det tidpunkter i hennes liv då hon känt sig tvungen att känna på dörrhandtaget på hotellet 36 (!) gånger för att lyckas i backen. Men att det skulle vara en form av ”tvångstankar” håller hon inte med om. 

– Det har snarare varit tur­ritualer. Jag kan blicka tillbaka och skratta åt mig själv, att jag stått och ryckt i ett dörrhandtag 36 gånger i tron att det skulle vara avgörande för en tävling. Men jag förstod ganska snabbt att jag inte kunde göra så varje gång jag skulle tävla. 

Det enda extraordinära Frida gör numera är att hon må­lar naglarna rosa – turfärgen – när hon tävlar i slalom. 

– Det har blivit en härlig ”tagga-till-­ritual”. Jag målar naglarna kvällen innan tävling och min kropp fylls av känslan: i morgon gäller det. Det ger mig en härlig känsla i hela kroppen. I OS vann jag så­ klart med mina rosa turnaglar... Du fyller 33 år i december men säger att du är i bättre form än någonsin. 

Har du börjat fundera på karriären efter karriären? 

– Jag känner mig riktigt taggad och motiverad för säsongen, och är i bättre form än någonsin. OS och VM på hemmaplan har varit mina största mål de senaste åren. Jag älskar skidåkning och att tävla så, så länge jag känner mig motiverad, kroppen är hel och känner att jag har potential att åka snabbare och snabbare. 

Tips för att bli bättre på skidor 

  1. Se till att ha bra pjäxor och carvingskidor så att du kan få den fantastiska upplevelsen med härliga svängar ned för pisten. 

  2. Utmana dig själv – du klarar mer än vad du tror. 

  3. Ha roligt! 


Frida Hansdotter

Ålder: 33 år.
Familj: Sambo Richard. 
Bakgrund: Uppvuxen i Norberg, gått på skidgymnasium i Malung, varit med i världscupslandslaget sedan 2005. 33 världscupspallplatser varav fyra segrar, tre individuella VM- medaljer i slalom, ett OS-guld. 
Drömmer om: Att ta medalj på hemma-VM, och att ha riktigt roligt längs vägen. 
Motto: ”Se möjligheter.” 
Om att ha både en skidbacke och en idrottshall uppkallad efter sig: ”Det är en stor ära. Klackbergsbacken heter numera ’Fridabacken’ och där har jag lagt grunden till den skidåkare jag är idag. Jag har många härliga minnen från min hemmabacke. Det jag älskade mest var att bara vara där uppe och åka skidor. Det spelade ingen roll om det var bland portar, i skogen eller i hoppen; jag var där uppe nästan alla dagar i veckan. Att den nya idrottshallen i Norberg har mitt namn känns också stort.” 

Text: Peter Wiklund

Andra 'Vintersportguider' inlägg