Sex skidspår att njuta av
Vintersportguider

Sex skidspår att njuta av

Sex superfina platser för längdåkning

Längdspår för motionär och elit

Att ge sig av på tur i lugn och ro och uppleva naturen och den firska luften eller för att pressa tider oc uppnå riktigt hård träning. Vad din ambition än är på längdskidor måste du ha någonstans att åka. Här presenterar vi nio fina platser för längdskidor, sex i Sverige och tre i övriga delar av Europa. Bra svenska skidspår och skidspår utomlands som passar både livsnjutaren, motionären och elitsatsaren. 

Kläppen - längdskidor i Sälen

Kläppen är en Ski Resort, en del av Sälenfjällen, som är perfekt för såväl träning inför kommande tävlingar som lugnare häng för hela familjen eller med kompisar.

Om du hör talas om Sälen och längdskidor, så tänker du antagligen på Berga by och den klassiska Vasaloppsstarten. Men vidga vyerna och bege dig ett par kilometer bort, där Kläppen erbjuder ett pärlband av olika längdspår.

Glid lugnt längs Myrspåret och insup den svala fjälluften och den gnistrande vita naturen. Sätt dig tillrätta i stolliften (gratis för längdåkare) och testa sedan på toppspåret, som är Kläppens vackraste spår med magisk miljö.

Eller så gör du som många Vasaloppsmotionärer: nöter kilometer efter kilometer i Älvspåret, elbelyst och öppet från tidig morgon till sen kväll. Spåret startar vid Kläppentorget och vänder i Torgås sju kilometer söder om Kläppen. En perfekt genomkörare om du vill ha en blandning av platt och kuperad åkning.

Orsa Grönklitt - stora satsningar på längdskidor

I norra delen av landet finns en rad möjligheter att hitta fina förutsättningar för längdturen – här berättar vi mer om Orsa Grönklitt.

Orsa är mer än sin gatumusikfestival och björnpark. Satsningen på längdåkning är lika ambitiös som intensiv. De senaste åren har Orsa Grönklitt investerat i förbättrad snö­produktionskapacitet med fler kanoner och skapat en organisation som enbart fokuserar på längdåkning (med allt från spår och butik till skidskola).

Här finns 80 kilometer spår att välja emellan, från platt och lättåkt till elitspåret med världscupstatus. Skulle du ha tråkigt på jobbet en dag, och längtar efter snö, kan du med fördel följa anläggningens live­uppdatering av spårkörningen. 

Långberget - med otrolig utsikt

Oavsett om du är ute efter att åka lugnt med familjen eller träna dig till bättre prestationer i kommande tävlingar kan du besöka Långberget.

I värmländska Sysslebäck behöver du knappast vara sysslolös. Med sina 630 meter över havet och snösäkra omgivningar borgar Långberget för en fantastisk upplevelse för längdskidåkare.

Här finns totalt 63 kilometer preparerade spår att välja bland. Samtl­iga längdspår utgår från en spårcentral nära Långbergets Sporthotell. Söker du mindre kuperad terräng men längre distanser lär du knappast bli besviken. 

Vålådalen - träning för proffsen

En av de platser i norra Sverige med suveräna förutsättningar för längdturer, här berättar vi mer om Vålådalen.  

Inför OS i Sotji begav sig Marcus Hellner och Teodor Peterson till Vålådalen. Ambitionen var att vässa formen inför mästerskapet. Bägge återvände som bekant hem till Sverige från OS med medaljer i bagaget.

De är i gott sällskap. Sixten Jernberg, Mathias Fredriksson och Oskar Svärd har avverkat många träningstimmar i spåren som håller yppersta klass. Här finns allt från riktigt kuperade spår i fjällsluttningen och upp på kalfjället, till flackare och mer stakvänliga spår i vindskyddad skog.

Miljön som sådan lockar många besökare. Vålådalen ligger i fjällen, vyerna är fantastiska och det lugn som finns här gör det lätt att fokusera och komma ner i varv. En annan anledning att träna här är omgivningarna: inom några minuters gångavstånd hittar du vallabodar, hotell, restaurang, gym, bastu, badtunnor och – naturligtvis – skidspår.

Storhogna med sin storslagna natur

Storhogna är ytterligare ett exempel på resmål där längdåkning är ett rent nöje  – eller på fullt allvar om man vill träna sig till bättre prestationer i skidspåren.

Läget med naturen, fjället och förutsättningarna för ett rörligt friluftsliv är ultimata. På Storhogna finns inte bara träningsmöjligheter, en mångårig kunskap och kompetens kring längdskidåkning utan också ett gemytligt boende och god mat.

Sedan 2006 är hotellet Vasaloppscertifierat. De 50 kilometer preparerade spåren börjar på hotellets gårdsplan. Ta med fördel en lång­tur till Vemdalsskalet, totalt 25 kilometer, eller njut av den populära högfjällsrundan på en mil där fjället erbjuder gränslösa vidder. Områdets höga höjd, 725 meter över havet, och dess inlands­klimat innebär snösäkerhet och tidig säsongsstart.

Bruksvallarna - en riktig klassiker

Sveriges nordligare delar bjuder på massor av superhärliga möjligheter att hitta härliga längdturer – Vi avslutar med klassiska Bruksvallarna

Byn med blott 300 invånare är världskänd. Varje år samsas världens bästa med nybörjare, turåkare, Vasaloppsåkare och familjer på det vita guldet. Bruksvallarna är byn som andas längdskidåkning och som gjort det i generationer. Med Sverigepremiär och världscupsuttagning på längdskidor levererar man en stor fjällupplevelse i en liten dalgång från mitten av oktober till sista april.

Bruksvallarna är hjärtat i Nordic Ski Center, med 300 kilometer längd- och turskidåkning. Här finns förutsättningarna med tidig och mycket snö, alltifrån tuffa tävlingsbanor till milsvida spår med fjällutsikt, en vacker genuin fjällby och människor som bryr sig och delar med sig av sin dalgång och sitt fjäll.  

Träningsresor med längdskidor

Att åka utomlands på träningsresor blir bara mer och mer populärt och trenden syns inte minst inom längdskidåkning. Vi har listat några favoriter för dig som älskar att staka dig fram i vintriga skidspår och vill testa detta även utanför Sveriges gränser.

Holmenkollen - en skidkultur att längta efter

Svenskar och norrmän har tampats i skidspåren under alla tider. Visst händer det att vi slår dem, men när det kommer till Holmenkollen har vi inget att sätta emot. Tänk om Stockholm eller Göteborg hade något liknande? Istället för att sörja borde fler åka till vårt grannland och njuta av de fina spåren och den otroliga skidkulturen.

Val di Fiemme - hetare än någonsin

Italien är ett land som producerat många duktiga skidåkare och Val di Fiemme har nog aldrig varit hetare som skidområde. Hit vallfärdar tusentals svenskar för att åka Marcialonga och det är här Tour de Ski avgörs. Till Val di Fiemme kan du åka för att känna på VM-banorna, spåren i Marcialonga eller för att köra upp till Lavazé, ett bergspass på 1 800 meters höjd med 85 kilometer skidspår, som bjuder på underbar miljö och magisk utsikt.

Ramsau - lockar många landslag

I Ramsau i Österrike hittar du en av Europas bästa platser för längdskidåkning. Hit åker många landslag under försäsongen för att träna på glaciär och här finns över 20 mil spår på allt från 1 100 till 2 700 meters höjd. Orten har dessutom arrangerat VM, vilket ger besökarna en möjlighet att testa riktiga bergochdalbanor till spår.

Ländpaket på Intersport

För dig som vill börja åka mer längdskidor eller uppdatera utrustningen för säsong har vi allt du behöver. I våra butiker och på intersport.se hittar du allt från längdpjäxor och längdstavar till tights och träningsjackor. Givetvis hittar du även ett stort utbud längdskidor, både vallningsfria och vanliga längdskidor som bör vallas. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg