Träna med Kalla
Vintersportguider

Träna med Kalla

Lär dig Charlotte Kallas superteknik på längdskidor

Träningsprogram med Charlotte Kalle

Charlotte Kalla har just nu delat svenskt rekord i mästerskapsmedaljer – 17 stycken, precis som Gunde Svan. Snart har hon chans att gå om, till att börja med under OS, därefter vid VM 2019. Men hur länge till kommer hon att åka?

- Jag har svårt att tänka mig att jag skulle sluta efter VM, det känns väldigt konstigt...”, säger hon.

Här kan du lära dig några delar av hennes superteknik så du kan komma en bit på väg och göra dina stunder på längdskidor lite härligare!

Diagonal längdskidåkning

Att åka längdskidor på diagonalen används i uppförsbackar och kräver att du har ett bra fäste i frånskjutsfasen. Det är viktigt med en bra tyngdöverföring. Kroppstyngden ska vara på glidskidan och du ska bara ha en skida i snön åt gången. Överkroppsarbetet sker med aktiv vridning av axelpartiet. När det gäller benarbetet ska du sträva efter att nå så långt fram som möjligt med hög höft, eftersom det ger dig förutsättning för ett tidigt frånskjut.

Så åker du längdskidor diagonalt:

 • I glidfasen får du betalt för den kraft du skapade vid frånskjutet. Det här är den kritiska punkten vad gäller balansen för en optimal tyngdöverföring.
 • Addera tryck till frånskjutet med en låg, avslappnad axel. Det ger dig möjlighet att i nästa steg lägga tyngd och tryck på den främre delen av foten för att lättare få fäste.
 • När foten går i ska du landa så ljudlöst som möjligt. Flytta sedan tyngden till den främre delen av foten och kicka till igen med ett distinkt frånskjut.
 • Det bildas parallella linjer vid bakre ben och arm. Isättningen av staven sker med en god armbågsvinkel.

Stakning på längdskidor

Används i lätt terräng där farten är hög. Utvecklingen av stakning har gått mot kortare drag bakom kroppen och mer arbete framför kroppen. Tyngdöverföringen från häl till stav viktig. Här kan du skapa mycket gratiskraft genom att använda din kroppstyngd och skapa ett fall över dina längdstavar.

Så stakar du på skidor:

 • Stavarnas väg tillbaka börjar samtidigt som du reser överkoppen. Det är dina händer som inleder rörelsen framåt och tar med dig din överkopp i en enhetlig rörelse fram och upp.
 • Fram och upp med armbågarna så kommer höften att följa med till en hög och bra utgångsposition.
 • Skjut fram höften och ha tyngden över främre delen av foten samtidigt som du spänner magen. Med hjälp av magmusklerna kan du skapa tryck över stavarna med kroppstyngden.
 • Här börjar du draget med armarna och breda ryggmuskeln aktiveras när armbågen jobbar bakåt.

Charlotte Kallas tre tips:

  1. Ta reda på dina drivkrafter.
  2. Ha tålamod och ge dig själv chans till kontinuitet i träningen. Det finns inga genvägar.
  3. Skapa tid för träning i din vardag genom att prioritera. Lägg dig på en genomförbar nivå och lägg hellre till träningspass när du ser att du klarar av dina nya vanor.

Ländskidor och tillbehör på Intersport

För dig som vill börja åka längdskidor eller uppdatera garderoben är Intersport butiken för dig. Vi har längdskidor, stavar, längdpjäxor och alla tillbehör du kan tänka dig. Hos oss hittar du även längdskidåkningskläder, allt från tights och underställ till funktionströjor och träningsjackor

Andra 'Vintersportguider' inlägg