Se resultat av träningen
Träningsguider

Se resultat av träningen

I januari köper flest svenskar gymkort. De första passen känns hoppfulla och spännande, lite som första skoldagen.

Träning är mer än att banta, gå ner i vikt snabbt och bli smal

Januari är månaden då flest svenskar köper gymkort. Att gå de första passen kan kännas hoppfullt och spännande. Lite som första skoldagen fast med nya träningskläder istället för en ryggsäck. Men när kommer egentligen resultaten? 

Det är väldigt individuellt hur fort träning ger resultat. Varje människas genetiska uppsättning och därmed förutsättningar är unik. Utgå därför alltid ifrån dig själv och din grundfysik när du sätter upp mål med din träning, samt mäter hur kondition eller muskelstyrka förbättras.

Vill du inte gå till gymmet går de minst lika bra att med hemmaträning, se då vårt träningspass med Reebok och Sabina Dalfjäll. 

Konditionstest och springdagbok

Om du vill förbättra din kondition är det bra att först göra ett konditionstest. Flera gym erbjuder sådana. Diskutera gärna dina mål med en personlig tränare och be om hjälp för att lägga upp ett träningsschema. Skriv ner distans, tid och känsla efter varje pass. Då har du koll på hur kontinuerligt du tränar, var i utvecklingskurvan du är och att du inte pressar dig för mycket. Att förbättra konditionen går till en början fort. Om du springer två eller tre pass i veckan, bör du känna av resultat inom två veckor.

Mät, fotografera och skriv ner

För de som vill bli starkare är det bra att mäta och skriva ner kroppens ursprungliga vikt och mått. Fyll i en träningsdagbok med antalet repetitioner och vikt efter varje pass. Att bygga muskler tar tid. Om du tränar två till tre gånger i veckan, finns en mätbar skillnad på musklerna inom åtta till tio veckor. Men muskelstyrkan höjs avsevärt även innan det. Det beror på att nerv- och muskelfunktionen förbättras av träningen. Istället för att förlita dig på minnet och spegeln, kan det vara bra att kontinuerligt ta bilder på hur du ser ut i underkläder.

Lyssna på kroppens signaler

Vid för intensiv träning är det lätt att skada kroppen. Tillåt dig därför att känna in hur kroppen känns när du tränar. Sätt realistiska mål som du mår bra av. Det ska vara roligt att röra på sig och kroppen ska bli frisk och stark. Inte brytas ner eller göra ont.

Bättre kondition, större muskler och mindre vikt. I januari intas gymmen av en mängd entusiastiska nyårslöften. Tyvärr bryts de flesta innan månaden är över – men så illa behöver det faktiskt inte gå!

Att leva ett aktivt liv och träna mer är ett utmärkt nyårslöfte. Men alltför högt ställda krav kan resultera i ett oanvänt gymkort och växande samvete. Med hjälp av fyra knep kan du skapa realistiska löften som ökar din aktivitet och skapar långsiktiga förändringar!

Skapa ett tydligt mål

Varför vill du öka din rörlighet? Fundera ordentligt på vad du vill ha ut av ditt nyårslöfte och skapa ett konkret mål utifrån det. Det kan vara att du ska delta i en tävling eller att du ska komma upp i 10 000 steg om dagen. Fundera på hur mycket tid du vill och kan lägga på träningen och lägg utifrån det upp en realistisk plan. Tänk på att inte gå ut för hårt, det är lätt att knäcka motivationen.

Hur kan du öka din totala rörlighet?

Om du har ett stillasittande liv och arbetar på kontor, så har de små sakerna, som att arbeta vid ett ståbord eller ta flera korta promenader till köket eller kollegan under arbetsdagen stor effekt. Det viktiga är att du gör medvetna aktivitetsökningar som du mår bra av. De kanske inte märks på vågen eller midjan, men de påverkar på lång sikt.

Träna lagom är bäst

Träning är nyttigt i rimliga doser. Att överträna är direkt farligt för kropp och psyke och innebär en lång konvalescens. Det är viktigt att låta kroppen återhämta sig och att inte träna mer än tre högintensiva pass på en vecka. Vi är alla unika. Det innebär också att vi reagerar olika på träningsformer och dieter. Hitta vad din kropp och hjärta mår bra.  

Rolig träning är bra träning

Den bästa träningen är den som blir av. Och som är rolig. Det gör gott för både kropp och själ. Vad vill du göra? Utmana dig själv med att lyfta vikter? Eller kanske promenera runt sjön, klättra, rida, simma, yoga? Köp inte ett gymkort om det inte är precis det du vill göra. Hitta en rolig aktivitet som inspirerar dig och som du mår bra av. Något som du vill fortsätta göra varje vecka, året ut.

Nu är det bara dagar kvar till det nya året. Men vare sig ditt nyårslöfte handlar om att stressa mindre eller springa mer är det lika svåra att hålla. Vi bjuder på sju steg som kan hjälpa dig på vägen.

Nyårslöftet sträcker sig långt bak i tiden. I Sverige användes tidigare begreppet Bragelöfte, vilket betyder högtidligt löfte. Traditionen med nyårslöftet kommer från USA och noterades i Svenska Akademiens ordboksredaktion först 1944.

Nyårslöften om att banta, träna mer och sluta röka

I Sverige handlar nyårslöftet främst om att förbättra ett beteende.

Klassiska nyårslöften:

  • Gå ner i vikt
  • Sluta röka
  • Träna mer
  • Spendera mer tid med familjen
  • Börja med en ny hobby

Men lika många löften som ges, lika många rinner ut i sanden någon gång i februari. Så hur gör man då för att klara hela året och förhoppningsvis längre?

Motivation

Välj ett nyårslöfte som du vill genomföra. Du kanske borde sluta röka. Men om inte viljan finns kommer det bli omöjligt. När du väl bestämt dig, skriv gärna några rader om vad du ska göra och varför. Det kan vara ett bra sätt för att hålla dig påmind när drivet sviktar.

Tydlighet

Det är viktigt att vara på det klara med vad du ska göra. Träna mer är alldeles för otydligt. Var specifik! Till Exempel: spring en halv kilometer två gånger i veckan.

Gör det lätt för dig

Försök att förena nytta med nöje. Gör det tillsammans med en kompis. På så sätt kan ni peppa varandra, och stämma av längst vägen. Eller träna med familjen och kombinera familjetid med träning. 

Träningsdagbok

Som vi sa på punkt ett. Om du för anteckningar under tiden är det enklare att gå tillbaka och hela tiden bli påmind om ditt mål.

Belöningar

Var snäll mot dig. Att skapa en ny vana är svårt och ett år kan kännas övermäktigt. Skapa därför delmål med belöningar på vägen så du har någonting att se fram emot.

Börja träna nu

Om du redan har en tanke om vad du skulle vilja förändra med ditt liv, varför vänta till första januari? 

Misslyckad träning

Ett misslyckande är inte slutet. Det kommer gå upp och ned. Man hoppar över den där springturen, äter den där godispåsen mitt i veckan, eller ta den där festciggen. Men fortsätt! Ett misslyckande betyder inte slutet.

 

Andra 'Träningsguider' inlägg