Träna i naturen med Tove Alexandersson
Träningsguider

Träna i naturen med Tove Alexandersson

Det mesta du gör på gymmet kan du göra i skogen.

Uteträningstips med Tove

Inget gym i vinter? Deppa inte – här tipsar flerfaldiga VM-medaljören Tove Alexandersson om 7 bra övningar du kan göra utomhus. Det mesta du gör på gymmet kan du göra i skogen, parken eller i trädgården!

Snabba fötter

Hitta en stor stock i skogen som i alla fall är ett par decimeter hög. Steppa upp och ner. Kör cirka 15 sek, vila 15, kör igen. Trappan hemma funkar också. Men allt är ju roligare i skogen!

Spänsthopp

Du kanske brukar hoppa upp på låda på gymmet. Hoppa upp på en sten istället.

Klättra i träd

”Vem har sagt att gamla kärringar inte får klättra i träd?” Som Astrid Lindgren sa. ”Det gillar jag. Jag vill så högt som möjligt men det där väljer man ju själv. Klättra är i all fall en bra grej för hela kroppen. Och det är kul! Vill du inte ta dig an ett träd kan du klättra upp för en brant, då får du använda hela kroppen”

Gren istället för skivstång

Hitta en lagom stor och tung gren och använd som skivstång. Då kan du passa på att titta på träd och annat fint istället för att stirra in i en vägg.

Utfallssteg med sten

Gör utfallssteg i naturen. Långt kliv framåt och så ner med knät nästan i marken. Hitta en lagom stor sten att hålla i som vikt.

Gummiband runt ett träd

Det är populärt och kan lika gärna göras runt ett träd utomhus. Så får du frisk luft också. Gå eller spring i skogen. Det är oerhört mycket bättre, för hela kroppen och även för psyket, om du tar promenaden eller löpturen ute i terrängen i stället för på ett löpband. Hela kroppen får träning om du tar dig fram i lite ojämn terräng. För att inte tala om vad det gör för ditt humör.


 

Träning mot höst- och vinterdepp

När vintern kastar snöblandat regn i ansiktet kan det vara mycket som lockar mer än träning. Fullt förståeligt. Mörker och snöslask är kanske inte den bästa peppen för träning – vilket ju är synd eftersom vi behöver röra på oss året runt. Kroppen behöver ju fysisk aktivitet för att må bra och kan vara ett bra sätt att minska risken för ångest och depression. 

Som vanligt sitter det mesta i knoppen. Forskare vid Karolinska institutet har hittat förklaringen till varför motion fungerar som behandling mot depression: När musklerna används renas blodet från ett ämne som är skadligt för hjärnan.

Så hur tacklar man då vacklande motivation?

Genom att boka en personlig tränare, köpa ett träningsarmband eller gömma sig under filten i soffan? Eva Fors, adjunkt och IT pedagog vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, tycker att den bästa metoden är att träna med kompisar.  

Boka en träningsdejt

– Jag tror verkligen på social interaktion. Det är få som klarar av att vara helt ensamma i sin träning, säger hon.

Till exempel en kort promenad om kvällen, eller ett skridskoäventyr på lördag. Låt det bli en stund där ni umgås, tränar och mår bra. Att träna med vännerna har flera fördelar. Man peppar varandra att orka lite mer och kan tillsammans släppa vardagens stress.

– Genom att peppa varandra och säga ”nu går vi ut och får ihop våra 10 000 steg” blir det roligare och lättare. Man kan också sätta upp ett större mål. Till exempel att vara med i en tävling eller springa ett lopp, säger Eva Fors.

Hitta peppen med appar

Räcker det inte med träningskompisar? Testa en träningsapp eller ett träningsarmband. Det kan skapa extra träningspepp, särskilt om du precis har börjat träna. Enligt Eva Fors kan de digitala hjälpmedlen skapa en stark motivation, om man tror att de kommer att motivera en.

– När man har investerat i till exempel ett aktivitetsarmband, så har man utmanat sig själv. Armbandet eller appen visar att man har tagit ett beslut om att röra sig mer aktivt, säger hon.

Men de digitala verktygen har sina begränsningar. De ger oss information, utan att förklara den. Och de ger oss inte råd. Eva Fors säger att det ibland kan finnas anledningar till varför träningen känns extra tung. Och då är empati extra viktigt.
– Det mänskliga värdet är viktigt att förstå. Att få lätta sitt hjärta är ibland viktigare än att gå i rask takt, säger Eva Fors.

Andra 'Träningsguider' inlägg