Träna med Brita Zackari
Träningsguider

Träna med Brita Zackari

Med boken "Jag hatar att träna" vill Brita Zackari göra träningen enkel och fri från alla regler. Här bjuder hon på tips som förhoppningsvis kommer tagga igång dig till att också bli en tränande person.

Träningstips från Brita Zackari

Hatar du att träna? Det gör träningsprofilen Brita Zackari också. Eller rättare sagt, hon hatar träning när träningen blir för sträng, när någon påstår att hon gör fel eller när det kopplas ihop med bantning. Till exempel.

- Det är såklart mycket jag gillar också. Det är skönt att röra på sig, det känns i kroppen att det är bra, jag vet att det gör nytta på sikt – och allt sånt där, säger hon.

Det är många som uppskattar Brita Zackaris träningstips som hon delar med sig av i olika medier – och i en ny bok. Ändå hatar hon att träna. Eller som hon beskriver sig själv: ”Lata tjejen 4 ever.”

Brita Zackari - Jag hatar att träna

Prick på utsatt tid sveper Brita Zackari in genom svängdörren på nyöppnade hotellet At Six mitt i centrala Stockholm. Hennes stora ljust senapsgula tröja lyser upp den höstgråa dagen och på armen hänger en sprängfylld kasse med träningskläder. Kassen visar sig innehålla alternativa plagg till den efterföljande fotograferingen i hotellets gym. Men mer om det senare.

Till att börja med slår vi oss ned vid den långa bardisken i cocktailbaren. Hon tittar på lamporna och vänder sig plötsligt till fotograf Erik:
– Du får säga till om det blir konstigt med det här sminket, de gjorde det på Aftonbladet tv som ville prata träning med mig. Jag kommer direkt därifrån, säger hon och känner försiktigt på sin rätt kraftigt ”tv-sminkade” kind. Hon berättar att Robert Aschberg intervjuade henne i tv-inslaget och att han var upprörd över att det är – i hans ögon – så många som trycker i sig chokladkakor efter träningen. Då är det väl ingen mening med att träna, tyckte han, och undrade hur Brita såg på det.

– Han visste ju så klart vad jag tyckte, nämligen att det kan vara toppen att äta en chokladkaka när man har tränat. Dels behöver man få i sig energi, men det kan också vara precis den belöning som man behöver se fram emot för att överhuvudtaget genomföra träningen.

Belöningar för att hitta träningsmotivation

Belöningar är nämligen en av hörnstenarna i Brita Zackaris träningsfilosofi.
– Jag tycker att man ska tänka ut någon form av belöning som man kan dela ut till sig själv efter varje träningspass. Eller olika belöningar, det behöver inte vara samma varje gång. Som småbarnsförälder kan det vara något så enkelt som att unna sig en lång dusch utan att behöva tvätta håret på ett barn samtidigt. Eller ja, en chokladkaka då. 

Brita Zackari har under de senaste åren synts och hörts i olika sammanhang, bland annat som programledare för Rix Morronzoo i radio och Inte OK! i tv. Nu syns hon alltså även i egenskap av träningsexpert, med anledning av hennes nya bok – med den aningen oväntade titeln ”Jag hatar att träna”. Titeln är, givetvis, en sanning med modifikation. Det hon hatar är när träning blir för sträng. Och när förståsigpåare påpekar att hon – eller nån annan för den delen – gör fel. Och när träning direkt kopplas ihop med bantning. Och en del annat.
– Det är så klart mycket jag gillar också. Det är skönt att röra på sig, det känns i kroppen att det är bra, jag vet att det gör nytta på sikt – och allt sånt där. Men det främsta målet med boken är att göra träningen enklare, mindre ”konstig” och inte så himla tyngd av skrivna eller oskrivna regler, säger hon.

Det är helt uppenbart att det har funnits en efterfrågan på en sådan träningsfilosofi. Instagramkontot @I.Hate.Working.Out som hon startade hösten 2016 har i skrivande stund över 67 000 följare, en stadigt stigande siffra, och hennes bok åkte direkt upp i toppen på Adlibris försäljningslista över motions- och workoutböcker.

En person som tränar

Hon började själv träna mer medvetet för knappt tio år sedan, någon gång efter 25-årsstrecket.

– Den främsta drivkraften då – och kanske nu också i och för sig – var att jag inte ville vara ”en sån som inte tränar”. Så jag blev ”en sån som tränar” och höll igång rätt duktigt, men hatade det varje sekund. Sen träffade jag Kalle, och då fick det en lite ny inriktning, bland annat för att han tog med mig in i ”kill-ytan” i gymmet.

Ta plats i gymmet

En förklaring till vad hon menar med ”kill-ytan”: det (relativt stora) utrymmet på ett gym där (relativt få) ”machokillar” stånkar och stönar loss (relativt högt) med hantlar och skivstänger.
– Det där är en viktig grej, för jag märker att det är många som direkt känner sig ”förminskade” i gym-miljön. Framför allt tjejer, men även killar – och icke-binär såklart – och säkert är det en och annan som reflexmässigt får associationer till skolgympan, där man alltid blev vald sist, och det ville man ju inte bli, så då var det bättre att ”råka” glömma gympakläderna gång efter gång...

Brita började i alla fall successivt ta plats på fler delar än crosstrainer-hörnan och stretchingmattorna i gymmet och märkte att det fanns tydliga fördelar med Kalles – och andra gymkillars – träning.
– Det är ju jättesmart att träna intensivt. Då går det fort, så är det klart sen. Numera är den – minst sagt – intensiva träningsformen ”tabata* en av hennes favoritmetoder.

Tvinga sig från soffan

Till sist något om det här med motivation och mål.
– Alla är medvetna om den långsiktiga nyttan med träning, men det är alldeles för abstrakt. Motivationen måste vara något som ligger mycket närmre. För mig är det till stor del en inställning och övertygelse: jag vill vara en tränande person. Punkt. Och då måste jag såklart träna, då funkar det inte att ligga på soffan 28 dagar i månaden, hur lockande det än kan vara.

Men det är också bra med konkreta mål, menar hon, som till exempel att anmäla sig till ett lopp (där är för övrigt hon Kalle inte överens berättar hon, han tycker att träningen måste kunna ”puttra på” ändå…).

Realistiska mål för träningen

– En jätteviktig grej med mål är att de är realistiska. Man ska sätta ribban på en nivå som man verkligen kan komma över, så att man inte riskerar att ”hamna på minus” om man misslyckas. Jag tycker att det är många andra områden i livet där man lätt står på minus, och blir det så med träningen är det nära till hands att ta avstånd från den helt.

*Tabata är ett sätt att göra kroppen rejält trött på nolltid. Kort beskrivet funkar det så här: 1. Träna järnet i 20 skeunder. 2. Vila 10 sekunder. 3 Upprepa 8 varv. 

Träningstips

Nu följer vi upp med att summera några riktigt bra och peppande Brita-tips som förhoppningsvis kommer att pusha dig till att faktiskt hålla i träningen, även när det känns lite motigt. 

Tips från Brita:

  • Sätt upp konkreta och realistiska mål. Anmäl dig till ett lopp, t.ex.  
    - Man ska sätta ribban på en nivå som man verkligen kan komma över, så att man inte riskerar att ”hamna på minus” om man misslyckas. Jag tycker att det är många andra områden i livet där man lätt står på minus, och blir det så med träningen är det nära till hands att ta avstånd från den helt.
  • Tänk ut belöningar
    – Jag tycker att man ska tänka ut någon form av belöning som man kan dela ut till sig själv efter varje träningspass. Eller olika belöningar, det behöver inte vara samma varje gång. Som småbarnsförälder kan det vara något så enkelt som att unna sig en lång dusch utan att behöva tvätta håret på ett barn samtidigt. Eller ja, en chokladkaka då. 
  • Träna intensivt, då går det fort. T.ex. Tabata*
    *Träna järnet i 20 sekunder. Vila 10 sekunder. Upprepa 8 varv. 

  • Våga ta plats på gymmet! Ytan med hantlar och skivstänger är till för alla, inte bara för ”machokillarna”.
  • Hitta det som gör att du går stärkt in på gymmet.
    - För en del kan det vara kläderna, som ett par urläckra tights, men för nån annan kanske det är en sportbehå som sitter skönt. Eller att man lyssnar på svinbra musik i lurarna. Sen är det bara att gå in och kötta på.

BRITA ZACKARI
Ålder: 35 år.
Gör: radiopratare, tv-programledare, manusförfattar, författare.
Familj: Gift med Kalle Zackari Wahlström, bonusbarnet Glenn 12 år och dottern Essa 1 år.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med boken: "Jag hatar att träna" - en handbok till alla som hatar att träna och vill göra det ändå. 
Blogg: http://brita.elle.se/
Instagram: @I.Hate.Working.Out
Podd: I nöd och lyft (tillsammans med maken Kalle) 

 

Andra 'Träningsguider' inlägg