Tips för att motionera utomhus
Träningsguider

Tips för att motionera utomhus

Att motionera utomhus ger mängder av energi gör dig starkare både mentalt och fysiskt.

Därför ska du träna utomhus

I Sverige älskar vi att träna. Så mycket som fyra av tio svenskar springer minst en gång i veckan, och den huvudsakliga anledningen till det är att vi vill må bra. Att motionera utomhus ger mängder av energi gör dig starkare både mentalt och fysiskt.

Tips för din utomhusträning

Motion i sig har många fördelar, vilka ytterligare effekter kan du få av att träna och springa utomhus? Se våra tips som garanterat får dig att vilja köra nästa pass utomhus.

  1. Att springa i naturen eller i stilla utomhusmiljöer ger en mer positiv upplevelse av din löpning och har lugnande effekt som gör att hjärnan aktiveras extra, blodtrycket sjunker, du får djupare sömne och känner dig mindre stressad.
  2. Immunförsvaret får sig en ordentlig boost av att du tränar ute.
  3. Utomhus får du bra variation sett till underlag, kupering och miljö. Springer du till exempel i lite trixigare terräng får du in koordination och teknik samtidigt som det är skonsamt och mjukt för kroppen.
  4. Motionera utomhus när solen skiner, genom dagsljuset ökar upptaget av D-vitamin som kan motverka trötthet, stelhet och nedstämdhet.
  5. Variera din träning och löpning, växla mellan olika träningstyper och distanspass, tempopass och återhämtningspass i din löpning. När du springer är det bra att ha olika skor beroende på löppass, kör distanspassen i en sko med mycket dämpning och intervallpass i en lättare sko med fart i.
  6. Utmana dig själv med hjälp av vinden, motionerar du t.ex. vid havet eller på högre höjd får du träning i naturligt tuffare förhållande med mer motstånd.
  7. Människor som regelbundet tränar utomhus löper mindre risk för mental ohälsa jämfört med personer som håller sig inne.
  8. Utomhusträning gör att du upplever en tydligare känsla av pigghet, energi och positivitet i jämförelse med inomhusträning. Du får även mindre spänningar i kroppen, minskad ilska, känner dig mer nöjd med din aktivitet och är mer benägen att upprepa den dagen därpå.

Träna smart ute

Bra skor och sköna kläder i funktionsmaterial är a och o. Känner du dig bekväm och har god komfort får du både en skönare träning i stunden och skapar förutsättningar för långsiktiga rutiner. 

Är du ute på vintern, välj skor med bra grepp och plagg med reflex eller reflekterande detaljer som håller dig synlig och säker. Då kan du vara mer säker utifrån underlaget och på att bilar och andra trafikanter ser dig och du kan träna lugnt, synligt och säkert. 

Andra 'Träningsguider' inlägg