Träning som är kul och utan prestationskrav
Träningsguider

Träning som är kul och utan prestationskrav

Förena nöje med nytta. Träna för att det är kul, för att du vill och utan krav på att prestera. Träna om du vill.

27 augusti 2018

Träning för styrka och kondition, inte för ångest

Träning för att förbättra styrka och kondition kan göra mycket nytta. Men det kan också bidra till stress och prestationskrav - vilket däremot inte är nyttigt alls. Det är därför viktigt att komma ihåg att förena nytta med nöje. Träna om du vill. För det går ju alldeles utmärkt. Möt några som vet hur man gör. 

Fys med familjemys 

I Bunkern i Göteborg tränar barn och vuxna tillsammans – och trots att namnet för tankarna till militärisk disciplin är det familjegemensam träning utan prestige som står i fokus.

Visst, att det finns så kallad Military Fitness i grunden för övrig träning på Bunkern märks kanske ändå i viss mån även på familjepassen. 

– Det ska vara ordning och reda på träningen, och vi ser till att alla ställer sig på raka led när vi börjar. Men annars är det gemenskap och lek som dominerar – alla får göra det de kan, efter sin egen förmåga. Vårt motto är ”kan du ta dig till träningen så kan du vara med”, säger Maria Fors Andersson, instruktör på Bunkern.

Träning för barn och vuxna

De flesta barn kan i många fall göra samma träningsaktiviteter som vuxna, så det går alldeles utmärkt att köra bra pass som passar alla åldrar, menar hon. Det behöver inte vara något omöjligt att kombinera träning med familjetid. Under Bunkerns familjeträning ingår ofta såväl löpning och boxhopp som armhävningar och situps. 

– Det vi vill uppnå är att få träningen mindre uppdelad än vad annars ofta är. Gemenskapen ökar när man gör saker tillsammans, ungefär som när man har en kick-off med jobbet – fast här är det inom familjen istället.

Träning som är kul

Maria Fors Andersson lyfter fram målsättningen om att göra träningen prestigelös för att upprätthålla intresset och glädjen. 

– Jag vet själv hur min dotter tröttnade på att spela innebandy för att hon kände att hon inte var tillräckligt bra. Så ska det inte behöva vara! Träning ska inte automatiskt behöva innebära tävling. Vi försöker få alla att utgå från sin egen kropp, och från den form man är i just idag. 

Aktiviteter istället för stillasittande

Även om gemenskap och samhörighet är ett av de främsta syftena med deras familjeträning så finns det annan stor vinst, konstaterar hon: 

– I dagens samhälle är både vuxna och barn i rörelse alldeles för få timmar av dygnet. På det här sättet får man ett välbehövligt avbrott från allt stillasittande.

 Löpning i kombination med upplevelser 

Upplevelser istället för tävlingsstress. Ja, det är inte svårt att förstå varför många lockas av det som kallas upplevelselöpning. Upplevelselöpning är den stora trenden bland löpentusiaster just nu. Det menar Joel Språng, löpar-PT och projektledare på Team Nordic Trail.


– Vi märker det tydligt, bland annat genom att vi hela tiden får nya medlemmar och att det är ett stort intresse för våra evenemang och resor. Men även de stora traditionella loppen, som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, har ju börjat satsa mer på att se till att deltagarna får ut mer än själva tävlingsmomentet, säger han. 

Löpning i fjäll och andra nya miljöer

Den svenska fjällvärlden är något som lockar många löpare som vill få nya upplevelser och väcka nya känslor, berättar Joel Språng. 

– Att springa upp på Kebnekaise är populärt, men även att röra sig runt Åreskutan – vilket också är en av favoritmiljöer. Det är otroligt mäktigt att springa i en sådan miljö, det tycker jag alla borde prova på någon gång. 

Spring inte på asfalt

Samtidigt behöver man inte ge sig av långt bort för att få upplevelser, påpekar han. Grundprincipen är att ”lämna asfalten”, släppa prestationskraven och ge sig ut på till exempel olika skogsstigar i närheten av hemmet. 

– Några av mina egna smultronställen finns på Västkusten, inte särskilt långt från min bostad. Ett av dem är Soteleden där man kan få samma typ av upplevelser som uppe i fjällen. Ett annat är Ramsvik, en ö där man kan springa längs klipporna. Solnedgångarna är helt magiska! 

Trailskor för löpning i naturen

När man ska ge sig ut på löparrundor som bjuder på nya naturupplevelser kommer man att ha stor nytta av ett par riktiga trailskor, tipsar Joel Språng. 

– Det är viktigt att få bra fäste och väldigt skönt att ha ett ordentligt dräneringssystem i skorna. I övrigt är det viktigt att planera, speciellt inför längre turer, så att man har med sig tillräckligt med vätska och energi.  

Actionsport utan prestation

Sporter som friåkning, wakeboard och skateboard har länge dominerats av manliga utövare, och många gånger präglats av ett prestationsfokus. Den svenska communityn InspireUs arbetar för en mer jämställd actionsport och vill fungera som en inspirationskälla för tjejer inom dessa sporter. 

Tjejer i actionsport

Att försöka komma först nedför offpisten eller göra de snyggaste skateboardtricken kan andra få syssla med. För Rebecka Eriksson, Caroline Strömberg och Anna Karlström som tillsammans startat communityn InspireUs är det gemenskap, glädje och att träffa andra likasinnade som är det viktiga. 

– Vi kände att det saknades ett community där kvinnor fick ta plats. Tjejer kom i skymundan, och det sporterna präglades många gånger av tävlande – något som lätt kan göra att glädjen försvinner, säger Rebecka Eriksson.  

På Intersport har vi ett stort utbud av kläder och utrustning för alpint, actionsport och outdoor.

Offpist, skateboard, kitesurfing, wakeboard och klättring

Enligt Rebecka finns det en del som inte ens vill prova på sporter som offpist, skateboard, kitesurfing, wakeboard och klättring eftersom de tror att det handlar om att prestera så bra som möjligt – inte att njuta av sporten. 

– Vi startade InspireUs för sex år sedan i form av en blogg och uppmanade vänner att dela med sig av sina aktiviteter. Vi underströk att det inte handlade om att visa ”det värsta”, utan att visa hur kul man kunde ha det. 

Girls Day Out, camp för skid- och snowboardåkare

De märkte snabbt att det fanns ett stort intresse och arrangerade året därpå ett camp för skid- och snowboardåkare, Girls Day Out. Det blev ett återkommande evenemang och nu har de dessutom bland annat haft ett flertal cykelcamp och surfresor. 

Andra 'Träningsguider' inlägg